БГ EN

Океанската седморка е само за най-коравите плувци

18-10-2018 14:16 | Василен Димитров

Една от железните максими в спорта е, че не златото, а победата над себе си, съперника, трудностите и конкуренцията определя същността на състезанието. Историята помни стотици драматични триумфи, но все пак и в буквалния смисъл на думата има покоряване на върхове. Като тези на шепата алпинисти обходили с пикел и котки снагата на осемхилядниците в Хималаите. Щурмът на Големия алпийски шлем има аналог и в плуването. BGswim.com се фокусира върху най-нечовешките предизвикателства.

1. Северния проток

Локация: Каналът е между Ирландия и Шотландия
Причини за трудност: бурното море, студената вода, гръмотевичните бури и силните течения са сред природните елементи, които трябва да бъдат преодолени по трасето от 33,7 км.
Прозорец от възможности: юли до септември
Опасности: Считан е за най-трудния за плуване канал в света с температура на водата 12 градуса. Обикновено е облачно, атмосферните и водните условия са непредвидими. Плувците често са връхлитани от големи ята медузи дори при спокойни условия.
Описание: От 1924 г. са правени над 70 опита за преплуване на Северния проток, но успешните са по-малко от 10. Има и 5 щафетни. Големият брой на провалите се дължи на трудните условия и хипотермията.
Допълнителна информация: Преплуванията се провеждат според правилата, определени от Ирландската асоциация по дълго плуване. Сефтето е направено през 1924 г., а първият успешен опит е чак през 1947 г.
 
2. Протокът Кук

Местоположение:
Каналът разделя Северния от Южния остров на Нова Зеландия.
Причини за трудност: Трасето от 26 км изобилства от силни потоци ледена вода. Авантюристите трябва да се справят и със страха си от акулите, хилядите медузи.
Прозорец от възможности: от ноември до май
Опасности: Един на всеки шест престрашили се се сблъсква с акулите на пропусквателните пунктове. Морските страшилища се присламчват просто от любопитство, нищо повече. Няма регистрирани случаи за атака. От двете страни на протока обаче има опасни скали. Водата по трасето от 26 км варира от 14 до 19 градуса.
Допълнителна информация: Успешните опити са 71. Направени от 61 смелчаци от 8 държави. Хипотермията и промяната в метеорологичните условия по време на преплуването са най-честите причини да има неуспех в предизвикателството в Пролива Кук.
 
3. Каналът Молокай (или Кайви)
 
Местоположение: Каналът се намира между западния бряг на остров Молокай и източното крайбрежие на О’аху на Хаваите.
Причини за трудност: 42 км през дълбока вода (701 м) и изключително силни течения в средата на Тихия океан и неговия агресивен морски живот.
Прозорец от възможности: щом условията позволят.
Опасности: Силните ветрове, тропическата жега и много топлата солена вода компенсират изумителната красива гледка към Хавайските острови и подводната тъмносиня шир.
Допълнителна информация: Кeo Накама прави пробива, изминавайки трасето през 1961 г. за 15 часа и 30 минути. След него са успели по-малко от десетима души.
 
4. Ламанша

Местоположение: Между Англия и Франция. Най-близката точка е в пролива Дувър - между Шекспир Бийч, Дувър (Англия) и Кале (Франция). Гордеем се, че Петър Стойчев първи плува под 7 часа.
Причини за трудност: Каналът е международен воден път. В най-тясната си точка от 34 км пък студената вода е подвластна на силни течения и променящи се постоянно атмосферни условия.
Прозорец от възможности: от юни до септември
Опасности: Най-известният канал в света е бил атакуван успешно от над 1000 плувци. Провалите са в пъти повече. „Заслугата” е на силните течения и приливните потоци, бесните ветрове и белите вълнички по повърхността. Вероятността за хипотермия е огромна.
Допълнителна информация: Ламанша поставя стандартите за подобен тип плувания в морски протоци.

 
 
5. Каналът Каталина

Местоположение:
Между острова Санта Каталина и Лос Анджелис, в американския щат Калифорния.
Причини за трудност: студената вода (особено в близост до брега), силните гръмотевици, ветровете, изобилието от морски живот и разстоянието. Краткият маршрут е 33,7 км: от Залива Емералд – в Санта Каталина, до полуостров Сан Педро.
Прозорец от възможности: от юни до септември
Опасности: Дълбоката вода на канала и условията са сравними с тези на Ламанша. Температурата е по-топла (средно 26 градуса), но разстоянието, физическите и психическите предизвикателства за плувеца са подобни. Морският живот е пъстър и маратонците често стават свидетели на мигриращи китове и огромни пасажи делфини.
Допълнителна информация: Първото успешно преплуване е през януари 1927 г., когато канадецът Джордж Йънг печели премия от $25 000 за триумфа си в „Океанския плувен маратон Ригли”, финиширайки за 15 часа и 44 минути.
 
6. Протока Цугару
 
Местоположение: Дълбоководния канал се намира между Хоншу, главния остров на Япония, където се намира Токио, и Хокайдо - най-северния остров в Страната на Изгряващото слънце. Най-близките точки са Напи Мисаки (в Хоншу) и Шираками Мисаки (в Хокайдо).
Причини за трудност: Протокът е международен воден път - 19,5 км в най-тясната си точка. Плувците трябва да пресекат силен поток, кипящ с изобилие от морска флора и фауна на Японско море и Тихия океан. За съжаление английският и другите западни езици не са широко разпространен в района. Водата е между 16 и 20 градуса.
Прозорец от възможности: юли и август
Опасности: Плувните маратонци често биват помитани от изключително силните течения между Японско море и Тихия океан. При нощните изпитания пък те може да се натресат на големи цветни калмари. Но това не е всичко: ентусиастите често излизат от водата изцапани в мазут от големите петролни танкери, пътуващи от Близкия Изток до Западното крайбрежие на САЩ. Към днешна дата са регистрирани само четири успешни солови атаки и една в тандем.
 
7. Гибралтарския проток
 
Местоположение: Пролива между Испания и Мароко, който свързва Атлантическия океан със Средиземно море. Най късото разстояние е между Пунта Оливерос в Испания и Пунта Цирес в Мароко.
Причини за трудност: 14,4 км по целия източен приток на вода от Атлантическия океан до Средиземно море, при средна скорост 5,5 км/ч. Тежкият трафик от плавателни съдове, логистични бариери саботират всеки опит за преплуване.
Прозорец от възможности: от юни до октомври
Опасности: Неговите граници са били известни в древността като Колоните на Херкулес. Днес херкулесовската сила е валидна за теченията. Комбинацията от непредсказуемостта на водните условия и силни ветрове е ограничила успешните солови акции до 185 и седем атаки в тандем.
Допълнителна информация: Повечето опити са направени от остров Тарифа, благодарение на силните течения. Разстоянието е 18,5-22 км.  
                                 
 
                                                Първа се пробва жена

Превърналите се в класически за плувните маратонци дистанции от 5, 10 и 25 км постоянно разширяват географията откъм екзотични локации. От няколко сезона обаче става все по-популярно щурото предизвикателство за влизане в клуба на „Океанската седморка”. Моделът и откаченото им хрумване е заимстван от алпинистите - „Седемте изкачвания” (общият брой на най-високите върхове на седемте континента).

И докато едва 200 души са успели да влязат получат членски карти за клуба, то бройката на безразсъдните плувци, престрашили се да борят водите, студа, теченията и тварите в най-коварните провлаци на планетата, колебливо трупа актив. Експертното мнение на официоза на Европейската лига по плувни спортове „ЛЕН Мегазин” е категорично, че към днешна дата Петър Стойчев единствен на планетата може да се справи с предизвикателството.
 
Аргументите: победите на българина в двете вериги за Световната купа – Гран при и в сериите за СК.

Всъщност опит за влизане в клуб „Океанската седморка” е правен. При това от жена. Лин Кокс записва първия успех в канала на острова Каталина, намиращ се в американския щат Калифорния, а след това подобрява мъжкия рекорд на Ламанша (9:36 ч. през 1973 г.)


Следват пролива Кук в Нова Зеландия, Магелан в Чили. Укротява акваторията на нос Добра Надежда в Република Южна Африка.


През 1987 г. храбрата Кокс дава поредното доказателство за уникалната си физическа и психическа издръжливост, плувайки в продължение на 25 минути в Беринговия проток, при температура 4 градуса. Във водите на Антарктида Кокс преодолява 1,7 км.

Останаха й само Северния проток и Молокай на Хаваите. 


Тагове: плувен маратон, океанска седморка, екстремно плуване


Delfina

Спринт
Други новини