БГ EN

10 мита за гмуркането

03-02-2018 10:50 | BGswim.com

 

Любителското гмуркане с водолазен апарат е изключително сигурен спорт. Подчинява се на свои правила, които лесно се следват. Статистически гмуркането е по-безобидно занимание и от боулинга. Ако се спазват правилата, най-опасният момент ще бъде пътуването до мястото за практикуване.

 

Мит №1: Гмуркането е твърде опасно


Реалност: Любителското гмуркане с водолазен апарат е изключително сигурен спорт. Подчинява се на свои правила, които лесно се следват. Статистически гмуркането е по-безобидно занимание и от боулинга. Ако се спазват правилата, най-опасният момент ще бъде пътуването до мястото за практикуване.

 

Мит №2: Теорията е твърде объркваща


Реалност:
Никак даже. Ако сте решил да ставате водолаз с технически по-сложна екипировка, може би ще ви е малко по-трудно. Това обаче важи за ентусиасти, които искат да разширят границата на обикновеното любителско гмуркане. Теорията, изисквана за сертификация в открити води, не е сложна. Ще го разберете още с първите уроци на инструктора.

 

 


Мит №3: Гмуркането е твърде скъпо удоволствие

 

Реалност: Екипировката може и да бъде скъпичка, но пък при добро стопанисване ще ви служи много дълго време. Първото оборудване вероятно ще стопи спестяванията ви, но чак след години ще ви се наложат нови разходи. Ако сравните цената спрямо времето на използване, ще се убедите, че всъщност екипировката не излиза никак скъпа.

 

Мит №4: Отнема цяла вечност да се научи


Реалност:  Откакто теоретичната част от учебника е достъпна в интернет и може да бъде заверена онлайн, подготовката зависи от кандидат водолазите. Ще отнеме от ден до седмица.
Мит №5:  Морските животни са много опасни

 

Реалност: Като цяло водолазите пропътуват огромни разстояния, за да видят акули или други морски обитатели, които останалите намират за опасни. Повечето гмуркачи се вълнуват и изпадат в екстаз при среща с акули. Все пак властелинът на откритите води не може да бъде видян всеки ден в естествената му среда.


Към всички морски обитатели трябва да се подхожда с уважение. Ставайки водолаз, неизбежно трябва да проумеете, че в крайна сметка сте натрапник. Трябва да преценявате поведението си. В повечето случаи нараняването от морските твари е следствие на тяхната защитна реакция. Дори тогава сериозните травми са по-скоро рядкост. Така че не ръчкайте змиорката, а тя няма да ви клъвне.
Мит №6: Нужна ви е твърде много екипировка

 

Реалност: Мисълта за екипировката може да бъде обезсърчителна. Гмуркането обаче е спорт, изискващ специално оборудване, отговарящо на определени критерии. За сертификата на водолаза в открити води са нужни: маска, плавници и шнорхел. Това е. Всичко останало може да се  вземе под наем.


В случай, че не искате да товарите джоба си, както и гардероба, прибягвайте до каталога единствено за сверка на часовника си с тенденциите. Дори маската и плавниците може да бъдат взети под наем по време на обучителния курс.

Мит №7: Трябва да си млад и в топформа за гмуркане

 

Реалност:  Всеки спорт би бил по-лесен за атлета. Ако мераклията за гмуркане няма медицински ограничения, свързани с дайвинга, да не се колебае и смело да се хвърли в новото начинание. Не се нуждае от белите дробове и крака на шампион по триатлон, ако е в състояние да изкачи няколко стъпала без да се пребие. Или пък да отскочи до планината без да се задъха, скуба гмуркането е за него.

 Мит №8: Трябва да си умел плувец


Реалност: Нищо подобно. Основните плувни умения са необходими, за да се придвижите 200 м или да стоите на повърхността, ритайки с крака в продължение на десетина минути. Ако това го можете, тогава ще можете и да се гмуркате. Да сте видели на кино или реклама някой водолаз да плува с изящен кроул...под вода? Или пък да рита с плавниците в бясно темпо? Няма и да видите. Все пак целта е да се изразходва минимум енергия за постигането на целта на гмуркането.


Мит №9:  Ще се почувствате клаустрофобично

 

Реалност: Чувството на клаустрофобия е разбираема за неопитния гмуркач. При работа с инструктора, наблягайки най-вече върху заниманията върху основни компоненти като дишане с регулатор, чистенето на маска и т. н., скоро плуването под вода ще стори на новобранеца много освобождаващо изживяване. Усещането е точно обратното на ограничаващо.

 

Мит №10: Трябва да живеете край топлите морета


Реалност: Дайвингът не се практикува само в тропическите води. Все пак 75% от планетата е вода. Езерата, реките, язовирите, някои потоци също са благодатна за гмуркане акватория. Подводните кариери и мини също не са кът. Всъщност най-добрите места за гмуркане не са в тропическите води. Все пак повечето морета и океани не са тропически.

 

По материали от Diving.bg

 

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


Тагове: гмуркане, митове, водолазен спорт, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини