БГ EN

Емилия Бонева играе за медалите на Европейските игри в Баку

15-06-2015 00:32

  

Емилия Бонева (на снимката вляво) е с огромен шанс да влезе като първата българска медалистка от Европейските игри в синхронното плуване, макар и с отбора на Испания.
 
Дъщерята на дългогодишния национал по водна топка Любо Бонев ще играе в понеделник (15 юни) на финала при ансамблите.
 
Ден по-късно е битката за медалите в комбото.

Тежки фаворитки естествено са рускините, чийто селекции не са изпуснали титла на голямо състезание от 2000 г.
 
 
Емилия е третата отляво на дясно

„Испанките имат шанс и ще се борят за второто място. Първи ще са рускините. Ясно е за всички специалисти и приятели на този красив спорт”, сподели пред Първи български плувен сайт Любо Бонев.

Треньорката на „Ла Фурия” Ана Пачеко Монтеро призна пред официалния сайт на Европейските игри, че е била очарована от поредните хрумки и иновация на руския треньорски щаб, но предупреди, че и останалите отбори има с какво да изненадат.
 
Испанките се надяват да излъжат украинките за второто място.
 
be">Видео

Иначе Емилия Бонева има здрав воден корен във фамилията си – дядо й е големият наш ватерполист Симеон Бонев. Бабата, на която е кръстена Емилия, е създала на практика школата по художествена гимнастика спорт в Испания.
 
 
Малката Емилия съчетава в едно двата гена – водният от една страна и артистичния от друга. Родена на 27 декември 1997 г. в Мадрид, тя има двойно гражданство – българско и испанско.
 
Започна да тренира синхронно плуване през 2006 г. в AE Sincro Mataró. Матаро е едно градче с около 100 000 жители на 30 км северно от Барселона.
 
Когато младото семейство Боневи купува апартамент там, се оказва, че го взима от президента на клуба по синхронно плуване. А Любо и съпругата му Радмила вече имали желание дъщеря им да се занимава точно с този спорт.
 
Треньорката Лайа Алтайо, се оказва много сериозна и амбициозна – клубът е един от най-добрите в Каталуня. После наставничката се мести в най-големия клуб в Каталуня - CN Kallipolis (www.kallipolis.es) и взема там няколко от най-перспективните си момичета, сред които е и Емилия.
 
И така постепенно нашето момиче си извоюва място в националния отбор и сбъдва мечтите си.
 
       Киркова и Пеева тепърва ще се сработват
 
Междувременно Мария Киркова остана на последното 21-о място в квалификациите на соло в Баку.

При дуетите заедно с Михаела Пеева завърши на 20-а позиция.
 
Момичетата обаче не трябва да бъдат съдени сурово. Та те са на по 16-17 години и тепърва ще се сработват и трупат самочувствие.

Резултати и програма на състезанията по синхронно плуване в Баку

Визитките на Киркова и Пеева
Delfina

Спринт
Други новини