БГ EN

8 признака, че плувецът е спринтьор

Снимки: Gulliver Photos/Getty Images
Снимки: Gulliver Photos/Getty Images
15-07-2018 10:01 | Деян Гечев

 

На пръв поглед тренировките на спринтьорите изглеждат песен. Малки са по обем. Включват няколко спринтчета. Обръща се по-голямо внимание върху стартовете и обръщанията.

И все пак тренировката на спринтьора не бива да бъде подценявана. Заниманията в басейна са тежки, в залата също, а възстановяването е от изключителна важност.

По време на състезание дори най-малката грешка може да промени изхода. Неслучайно „кралската дисциплина“ е именно спринтът на 100 м свободен стил.

 

Ето осем признака, които ще потвърдят, че сте спринтьор:


1. Чувствате се зле за плувец на дълги разстояния. 


Докато на стаерите им се налага да плуват серия от 5 км, продължаваща с часове, вие имате кратка , която може да трае дори наполовината на тяхната. Понякога и тя може да се окаже по-ужасяваща и изморителна.


2. „Дълго разстояние“ е относително понятие.


За спринтьорите 200 метра могат да се окажат страшно дълги. За стаерите те са лесна работа. Всичко по-дълго от дистанциите, които плувате на състезание се усеща по различен начин.


3. Налага се да правите по-дълги разплувания.


По-голямата мускулна маса и по-ниският аеробен капацитет изискват да правите по-продължителни разплувания, за да отпочинете и разпуснете.


4. Имате дълъг и приятен период за заостряне.
 

Онзи предсъстезателен период, който чакате да се появи е най-хубавият от цялата ви подготовка. Започвайки 3-4 седмици преди състезание, цялата умора започва да изчезва, докато в един момент вече се чувствате бърз като куршум и сте на 100% готови за най-доброто си плуване.


5. Загрявката е от първостепенна важност.

 

Знаете, че колкото по-добре сте загрели както извън, така и в басейна, в толкова по-добра кондиция ще се намирате за старта.


6. Няма място за грешки.


Във всяка спринтова дисциплина детайлите трябва да са изпипани възможно най-добре. Стартът, подводното, обръщането, пипането – всички те трябва да са перфектни.

 

Грешката или забавянето ще доведат до стотни по-бавно време. А те може да се окажат решителни.


7. Най-добре разбирате понятието „гипсиране“ в плуването.


Когато вече сте толкова изморени и изтощени, че ръцете ви се „влачат“ по водата, усещате, че движите краката си, но не ги усещате и когато спрете чувате собствения си пулс, значи „гипсирането“ е факт!


8. Хиляди часове тренировки, за да свалите стотни от постижението си.

 

----------

BGswim.info се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, тренировка, спринт, спринтьор


Delfina

Спринт
Други новини