БГ EN

Мики, който помага на плуването на Балканите

Миломир Милованович и на почивка в Гърция търси връзката с интернет
Миломир Милованович и на почивка в Гърция търси връзката с интернет
04-11-2016 07:33 | Иван Цанов


Вече седем години подред Миломир Милованович - Мики (Шишко) с нестихващ ентусиазъм работи за популяризирането на спортното плуване на Балканите. Почти няма плувен човек, който да не е чувал за неговия сайт и да не търси информация през него.

Така премина през годините plivanje.info  
 

 

Плувният спец най-вече се занимава със състезания в Босна и Херцеговина (БиХ). В началото, а и днес не е много по-различно, БиХ не разполага с много активен плувен съюз, клубове в страната не обменят помежду си почти никаква информация и резултати, като преди години в страната няма нито един сайт за "сини" спортове. Интересът обаче е налице. За тази цел са нужни обработка на данни, сигурен FTP сървър и място за складиране и представяне на резултатите. И човек-ентусиаст. Такъв се намира. Името му днес е прочуто. Прозвището му е Шишко.    

 

В самото начало Миломир Милованович няма никаква представа как се изгражда уеб сайт и поради тази причина помолва приятеля си Александър Урошевич - Уркета да му помогне. Урошевич му прави стандартна интернет страница, казва му с няколко изречения как да се оправя и така се започва. Стартът е през октомври 2009 г. Plivanje.info e вече он-лайн.  

 

Първоначално ентусиастът слага на сайта всички състезания, които имат Splash Meet Manager. Изгражда страницата си с различни версии на програмата "KompoZer", а след това чрез копи/пейст с помощта на WordPress. През 2008/2009/2010 публикува само резултати, които набира ръчно и поства на сайта. От 2011 г. нещата се разрастват - започва да публикува информации за състезания от просторите на бивша Югославия. Плувните кубове се усещат, че сайтът му е популярен и започват да го заливат с информация. От 2012 г. публикува на 100 процента информация за всички плувни състезания в Сърбия.

 

На сайта си Милованович слага единствено информация, която е получил на личната си електронна поща. Не търси информация в интернет, нито моли някой да му я праща. Ако му пратят - публикува, ако не му пратят - не публикува. Нещо подобно казваше Модерния ляв.      

 

В сайта си собственикът поддържа и база данни с рекордите на БиХ. Също така прави плувни ранглисти на БиХ, Република Сръбска, Кантон Сараево и на районите Мостар, Тузла, Зеница, Лукавац, Витез и Кониц.

 

Особено търсени на сайта са стартовите листи за състезания, като всеки плувен клуб, който пожелае може да си отпечата колкото иска екземпляра. Линкът за тях е: http://plivanje.info/dat a/Razno/Stampe/  

 

На сайта присъства и рубрика "Уведомления" в която най-вече се публикува информация за това къде може да се нощува по време на плувни състезания (хотели, хостели, частни квартири).

 

От 2016 г. в сайта започва да се публикува и пълна информация за плувните състезания в БЮР Македония. Особеност на информацията за спортното плуване в БЮР Македония е, че тя по-късно изчезва и може да се намери само на сайта plivanje.info.             

 

Голяма работа е този Миломир Милованович - Мики (Шишко). Хвала ти, друже!  

 

 

Биография

 

Миломир Милованович - Мики (Шишко) е роден на 22 февруари 1966 г. в гр. Зренянин (Сърбия). Завършва гимназия със специалност "програмист". От 1985 г. работи като счетоводител, какъвто е и днес.

 

Започва да се занимава с плуване покрай децата си - момче и момиче, които поради здравословни причини се насочват към "синия" спорт. От 2002 г. начева да публикува информация за плувни състезания, докато съпругата му мери времето на плувците към Плувен клуб "Пролетер" Зренянин с уредба.     

 

 

----------

BGswim.info се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата „Плуване & Водна топка“, за да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Миломир Милованович - Мики (Шишко), plivanje.info


Delfina

Спринт
Други новини