БГ EN

Най-свирепите създания за плувеца в открити води

11-01-2017 09:16 | Василен Димитров

 

Триумфът на Петър Стойчев като световен шампион по плуване в ледени води в Германия е с цената на големи опасности. Животозастрашаващи. При състезания с температура малко над нулата организмът започва да изпада в хипотермия, метаболизмът да се забавя, нервната система да се побърква, а мозъкът бързо започва да губи представа за разстояние, време и правилни решения.

 

През кариерата си на маратонец Петър Стойчев е гонил победата над конкурентите и себе си във всякакви условия и често пъти се е излагал на големи опасности. При старт за световната купа в Азия го ужили смъртоносна медуза. BGswim.com прави селекция на най-опасните твари, на които може да налети по време на старт състезателят в открити води.

1. Полярната мечка


Макар и миловидна, полярната мечка е твърде опасна и неслучайно оглавява класацията. Тя принадлежи към един от петте вида, които ловуват и се хранят с хора. Няма страх от човека, при това е изключително бърза във водата. Няма спасение.

 

2. Нилският крокодил

 

Той е търпелив, дебне от засада и почти е невъзможно да бъде забелязан. Не са много оцелелите след атаката му.

 

 

3. Хипопотамът

 

Изненадващо, но хипопотамът е убил повече хора в Африка, от което и да е друго животно. Дори повече от маларийния комар. Достатъчно е да видите бивниците му и ще разберете защо.

 

4. Морският леопард

 

Обитателят на Антарктида в един момент иска да си поиграе с теб, подмятайки убития от него пингвин, в следващия е готов да ти откъсне крака с острите си като бръсначи зъби. Регистрирани са десетки смъртни случаи след атаки на морски леопард.

5. Бялата акула

 

Въпреки репутацията си, повечето атакувани са преживели нападенията от бяла акула. Пю тренира в Кейп Таун с жертва, която губи крака си при отхапване на Властелина на океана.

 

 

6. Човекът

 

Колко плувци са намирали смъртта си, пометени от моторници, джетове или водни ски?

 

7. Медузата морска оса

 

Разпространена е в северните тропични води около Австралия. Нейните пипала достигат на дължина около 3 м и всяко едно от тях може да предизвика смъртта на 60 души за 3 минути.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: опасности, бяла акула, Петър Стойчев


Delfina

Спринт
Други новини