БГ EN

Плуването се цели в зимна олимпиада

11-01-2017 16:08 | Василен Димитров

 

Един от основните стълбове в олимпийската програма – плуването се е прицелило в дългосрочен план за участие и на зимни игри.

 

Колкото и странно да изглежда, идеята може да се реализира чрез набиращите все повече популярност състезания в ледени води. За нея натискат двете водещи организации – Световната асоциация по ледено плуване (IISA) и Международната асоциация по зимно плуване (IWSA).

 

Любопитната прогноза даде Петър Стойчев, който преди седмица в Германия стана за втори път шампион на планетата именно на такова плуване.  

 

На първенството взеха участие 120 състезатели (на всякаква възраст) от 27 държави.

 

„Никой не вярваше, че плувният маратон ще стане олимпийски спорт, но в Рио имаше за трети път състезание на 10 км. В Световната асоциация действат много активно леденото плуване да стане част от програмата на зимните олимпиади. Правилата на едната водеща организация много се доближават до тези в класическото плуване. Постоянно се организират мероприятия. Плуването в ледени води трупа популярност. Има и телевизионен интерес от американският телевизионен канал NBC, тъй като е в полето на екстремните спортове“, коментира Стойчев.

 

Иначе първите олимпийски плувни състезания са се провеждали в открити води.  И то при доста неблагоприятни и смразяващи условия. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: ледено плуване, Петър Стойчев, зимна олимпиада


Delfina

Спринт
Други новини