БГ EN

Най-популярните масажни техники

06-09-2018 11:15 | BGswim.com

 

Представяме ви бърз наръчник за най-популярните видове масажи, който може да ви помогне да откриете кой е най-подходящият за вас.

 

Шведски масаж


Оригиналното наименование на тази масажна терапия е Шведски масаж, но всъщност това е най-разпространеният цялостен или частичен (на определени части от тялото) масаж.

При него масажистът използва леки плавни удари, разтриване и кръгови движения върху повърхностните слоеве на мускулатурата, като използва масажно олио или лосион.

 

Шведската масажна терапия може да бъде много нежна и релаксираща. Ако никога не сте се подлагали на масаж, това е най-добрият стил, с който да започнете. 

 

 

Ароматерапия

 

Напоследък аромотерапия не само навлиза, а буквално превзема салоните за красота. При масажът с аромати се използват едно или повече етерични масла, които влияят на специфичните нужди и оплаквания на клиента.

 

Масажистът може да избере масла, които действат релаксиращо, енергизиращо, намаляват стреса, допринасят за общия баланс и т.н. Едно от най-използваните в ароматерапията етерични масла е това от лавандула.

 

Ароматерапевтичният масаж е най-подходящ за успокояване на стреса и при емоционален дискомфорт.

 

Масаж с горещи камъни


При този вид масаж затоплени гладки камъни се поставят на определени места от тялото, за да стоплят и по този начин отпуснат напрегнатите мускули и да балансират енергийните центрове в организма.

 

Масажистът може също да държи камъните и да упражнява лек натиск с тях. Топлината винаги действа успокояващо. Масажът с горещи камъни е подходящ за хора, които се оплакват от напрежение в мускулите и предпочитат по-леки процедури. 

 

 

Дълбок масаж на тъканите

 

Дълбокият масаж е насочен към по-дълбоките тъканни структури на мускулите. При него масажистът използва по-бавни удари или фрикции около мускулните възли.

 

Дълбокият масаж се прилага при хронично мускулно напрежение, постоянни разтягания, проблеми със стойката и при възстановяване от наранявания. Често хората се чувстват леко схванати два-три дни след процедурата, която след това отминава.

 

Шиацу масаж

 

Шиацу е японска масажна техника, която съществува повече от 2000 години и е производна на акупунктурата. Името й буквално означава „натиск с пръсти” и при нея се използва точно този метод с последователни ритмични притискания на т.нар. акупунктурни меридиани, всяка от които съответства на определен орган от човешкото тяло.

 

Всяка точка се натиска за 2 до 8 секунди с цел да се подобри потокът на енергия и да се помогне на тялото да възвърне естествения си баланс.

 

Хората обикновено остават приятно изненадани, когато опитат Шиацу за първи път. Масажът е релаксиращ, като натискът все пак е силен и обикновено няма усещане за схващане след това. 

 

10-те най-популярни масажни техники
 

Тайландски масаж


Както Шиацу, Тайландският масаж насочва енергийните потоци в тялото чрез нежен натиск върху определени точки. Той включва също компресии и разтягания.

 

Тай масажът се различава от другите стилове с това, че клиентът не лежи неподвижно – масажистът ви мърда и разтяга в поредица от различни пози. Усещането е като при йога, но без да вършите нищо.

 

Тази техника е по-енергизираща от останалите, като също така намалява стреса и подобрява гъвкавостта и свободата на движенията. 

 

 

Масаж за бременни


Масажът за бременни набира все по-голяма популярност сред бъдещите майки. Специалистите, които са квалифицирани в този стил, знаят правилния начин за позициониране и поддържане на женското тяло по време на масажа. Те имат и нужните познания, които им позволяват да променят техниките според специфичните нужди на клиентката.

 

Масажът за бременни се прилага, за да се намалят стресът и отоците, да се успокоят болките и да се редуцират безпокойството и депресията. Той се съобразява с индивидуалното състояние на всяка жена.

 

Масаж на краката

 

Макар че масажът на краката често е подценяван, той съвсем не е толкова елементарен. Когато е направен както трябва, той включва упражняване на натиск върху определени точки от ходилото, които кореспондират и влияят на различни органи и системи на организма.

 

Тази техника е много релаксираща, особено за хора, които прекарват по-голямата част от времето си на крак или просто страдат от болки и умора в ходилата. 

 

 

Спортен масаж

 

Спортният масаж е специално насочен към хора, които са физически активни. Не е задължително да бъдете професионален спортист, за да се подложите на него – популярен е и сред хора, които са активни и спортуват често. Акцентът при този масаж не е върху релаксацията, а върху превенцията и лечението на травми, както и постигането на по-добри спортни резултати.

При него се използва комбинация от различни техники. Ударите са по-интензивни от тези при класическия шведски масаж. Разтягането е една от основните техники, която помага за отпускането на мускулите и повишава гъвкавостта.

 

Масаж на гърба

 

При днешния начин на живот повечето от нас прекарват по-голямата част от времето си седнали пред компютъра – без значение дали в офиса или у дома. Това превръща масажът на гърба в една от най-предпочитаните процедури.

 

Повечето салони и клиники предлагат 30-минутен локализиран масаж на тази част от тялото, но ако в посещаваният от вас център тази услуга не е налична, можете да си запазите 30 или 40-минутен класически масаж и да помолите терапевта да наблегне на гърба ви.

 

Източник: ladyzone.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: масаж, релакс


Delfina

Спринт
Други новини