БГ EN

В Токио рибата се продава за милиони

30-09-2018 13:16

 

Сгушен между река Сумида и луксозния търговски район Гинза и в центъра на Токио е разположен Цукиджи - най-големият пазар на едро за плодове, зеленчуци, цветя и месо.

Мястото обаче е известно предимно с продажбата на риба и морски дарове. Всеки ден около 2000 тона морски дарове минават през него.

 

Това е най-големият пазар на едро за риба и морски продукти в света, а също и един от най-големите пазари за храни на едро от всякакъв вид.

 

 

Ранният рибен пазар в Токио, на име Уогаши, е създаден през XVI век като място, на което се продава рибата, която не е купена от замъка Едо - кралската резиденция на шогуна.

 

По това време Токио е известен с предишното си име - Едо. Тъй като градът се разраства, същото прави и Уогаши.

 

След 1923 г., когато земетресение опустошава голяма част от центъра на Токио, включително рибния пазар, той се мести в района Цукиджи.

 

 

Започва да функционира през 1935 г., и оттогава насам е една от най-популярните туристически дестинации в града. Най-известната част от него са търговете за риба тон, когато за една-единствена риба могат да бъдат похарчени няколко хиляди долара.

 

През 2013 г. 489-килограмов червен тон е продаден за умопомрачителните 1.76 млн. долара.

 

 

Търговете се провеждат на "вътрешен пазар", където само лицензирани търговци на едро имат право да работят.

 

Посетителите започват да се редят на опашка в 3 сутринта, за да бъде сред щастливците, които имат право да наблюдават търга.

 

„Външният пазар" е отворен за всички и е смес от магазини за търговия на едро и дребно, които продават японски инструменти за кухнята, ресторантьорско оборудване, хранителни стоки, както и морски дарове.

 

 

Търгът започва в около 5:30 ч. и приключва в 10 ч. След като рибата е купена, тя се нарязва и подготвя за продажба на дребно в един от многото магазини в рамките на пазара.

 

За големи риби като риба тон, това е сложен процес. Замразените тон и риба меч често се режат с големи лентови триони, а прясната риба тон се разфасова с изключително дълги ножове, някои от тях достигат метър дължина.

 

 

На Цукиджи се предлагат повече от 400 различни вида морски дарове - от евтини морски водорасли до най-скъпия хайвер, както и от малки сардини до 300-килограмови риби тон и дори китове.

 

Около 700 000 метрични тона морски дарове на стойност 5.9 милиарда долара се продават тук всяка година.

 

По-късно тази година пазарът Цукиджи ще бъде преместен на ново място в Токийския залив. Управата на града планира на предишното му местоположение да бъде изграден път, който е част от подготовката на Токио за Олимпиадата през 2020 г.

 

Източник: Profit.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: рибен пазар, Цукиджи, Токио, риба


Delfina

Спринт
Други новини