БГ EN

Как се организира състезание в сърфа

14-02-2017 11:46

 

Ако разгледате календара на предстоящите събития от Световния сърф тур на големи вълни, ще забележите продължителност на състезанията от по пет месеца. Вероятно е да решите, че има грешка в задаването на датите – все пак едно подобно мероприятие не продължава повече от няколко дни. Точният отговор е – не повече от ден. Въпросът е, че никой не знае точния момент, в който едно състезание на големи вълни ще може да се състои, защото вълните над шест метра са просто рядко срещано явление. Затова в продължение на пет месеца заинтересуваните участници и зрители на тези ивенти седят в готовност за бързи действия, които да ги заведат при вълната. Най-сложната задача в случая се пада на организаторите на състезанието.

 

 

Питър Мел

Календарът на биг уейв състезанията за годината съдържа само “потенциални” локации за посрещане на големи вълни и в определени времеви периоди. Така наречените прозорци се предвиждат на база задълбочена и дългосрочна метеорологична прогноза. Публиката и участниците се държат в течение на актуалните събития чрез интересна система от сигнали, която има четири степени или цвята – жълта, оранжева, червена и зелена. Настроението започва да се покачва със цвят жълто, който информира, че има шанс събитието да се случи през следващата седмица, в случай че метеорологичните условия се задържат по същия начин. Ако факторите изглеждат обещаващи повече от два последователни дни, се “бие” оранжева аларма. Три дни преди събитието тя става червена, два- зелена. Последното означава, че събитието наистина ще се състои. Всички тези етапи на организация се движат от мениджърите на събитието, които се нагърбват с риска да разочароват много хора в последния момент. В какво се състои работата и как се вземат решенията по високите етажи на Световната сърф лига, може да разберете в следващото интервю с посланика на Световния тур на големи вълни и бивш негов шампион (2012/13) Питър Мел. Разговорът е публикуван в Surfer Magazine.

 

 

- Състезанията на големи вълни продължават един ден, но са свързани с периоди на изчакване от повече от четири месеца. Всеки ден ли гледате прогнозата в тези обявени периоди?

 

Мел: Аз, да. Американската флота използва цялата си техника, за да изнася всекидневно четири различни карти и аз гледам всяка една от тях. Просто не можеш да си позволиш да изпуснеш някоя. Наблюдавам всяка буря и проследявам поведението й. Гледам за систематичност или липса на такава и как нещата се менят. Всичко това е трудно, защото четеш време – то прави каквото си иска и това е най-сложнатачаст. Винаги ще има поле за грешка.

- Трудно ли е да се абстрахирате от емоциите при взимането на решения, когато нещата започнат да се нареждат в полза на събитието?


- Да, но трябва да го правиш. Нормално е да искаш да видиш успех за всеки и всичко. Искаш да удовлетвориш едновременно фенове, състезатели, организатори и спонсори, но всеки един от тях има малко по-различни очаквания от другия. Изложен си на мнението и вълненията на всичките, но накрая на деня трябва да извадиш емоцията от уравнението. Трябва да се изолираш и да вземеш най-доброто решение за всички участници в мероприятието.

 


- Кой е най-късният момент, в който може да дадете зелена светлина на събитие?

 
- За атлетите това трябва да се случи с предизвестие от три дни. Но в работата ни като световна организация ни се налага да взимаме решенията още по-рано. Обикновено са ни нужни пет дни, за да задвижим целия процес по случване, но всяко събитие е различно. Всичките имат своите специфични трудности в организацията, които трябва да се вземат предвид и да се заобиколят.

 

Организацията на Todos Santos (Challenge, Мексико), например, ни отне повече време, защото това е логистично най-трудното събитие. Не само трябваше да прекараме всички и всичко през границата, но трябваше да го транспортираме от брега до острова, на разстояние от 15 км. Направо е изумително, че успяхме да постигнем толкова високо разпространение на това събитие.

 

 

- Как измервате успеха на едно биг уейв състезание?

 
- Всеки път, когато успееш да излъчиш шампион и публиката успява да проследи това от начало до край – това е успех.

 

- Можете ли да назовете най-голямото предизвикателство в планирането на тези състезания?

 
- Най-трудно е да натиснеш спуска. Например Quiksilver Eddie Aikau Invitational е най-старото сърф състезание на големи вълни – провежда се от 31 години. Първото му издание представлява 24 човека, подиум и няколко съдии. Можеш просто да отбиеш автомобила един ден и да кажеш: “Вълнението е седем метра! Идвайте всички и да палим!”

 

Но толкова много неща са се променили оттогава и нещата вече не работят по този начин. Сега трябва да оставиш достатъчно време на всички, да се доберат до мястото на събитието и да доставят техниката за разпространение. Имаш много повече хора, които трябва да ощастливиш, и много повече изисквания, които да задоволиш. Всичко това прави натискането на спусъка и задвижването на нещата много трудно. А когато ги засилиш, след това трябва много да се постараеш, за да можеш да ги спреш.

 

 

Източник: списание: "360 градуса"

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сърф, Питър Мел, Световен тур на големи вълни


Delfina

Спринт
Други новини