БГ EN

Ползите от контрастния душ

22-01-2018 07:01


Контрастният душ е изключително полезна процедура, помагаща на организма да се освободи от токсините, да се закали и подсили имунитета,  повишавайки устойчивостта към различните вируси и простудни заболявания.

 

Освен това обливането с топла и студена вода оказва благоприятен ефект и върху състоянието на нервната система, подобрява качеството на съня, повишава физическия тонус, помага да се поддържа в нормални граници кръвното налягане, благоприятства също и за правилното протичане на обмена на веществата в тялото.

 

Редовното вземане на контрастен душ прави кожата изключително гладка и еластична.

 

Тайната на тази забележителна процедура се състои в редуващото се разширяване и свиване на съдовете, както на кожата, така и на вътрешните органи, което е пряк резултат от въздействието на топлата и студената вода. Благодарение на това, организмът ще свикне бързо да се адаптира към силната топлина и студ и в околната среда, а това означава, че няма да се стресира от резките промени в климата и различните метеорологични условия.

 

Заедно с това се повишава имунитета, укрепват дихателната и сърдечно-съдовата системи. Приемането на контрастен душ стимулира също и обменните процеси в организма, в резултат на което пък се изгарят излишните мазнини.

 

 

Друго предимство на контрастния душ е това, че самата процедура се явява един вид упражнение за сърдечния мускул. Студените водни струи засилват и забавят съкращенията на сърцето, а обливането с гореща вода пък има обратния ефект – засилва се честотата на сърдечния ритъм, но съкращенията стават по-слаби.

 

Въпреки много му положителни страни, не всеки може да си позволи спокойно да се подлага под влиянието на този метод. Има отделни случаи, за които приемането на такъв контрастен душ е противопоказно и категорично забранено.

 

В противен случай тази процедура може да донесе сериозна вреда, вместо желаната полза за тялото.

 

Не трябва да приемат контрастен душ хора, страдащи от следните заболявания: туберкулоза, много високо кръвно налягане (с усложнения на сърцето и мозъка), склонност към кръвоизливи, сърдечно-съдова недостатъчност, всички видове туморни и онкологични проблеми, заболявания свързани с кръвоносната система, кожни инфекциозни заболявания. А също и при всякакви остри и податливи на обостряне хронични заболявания. Не се препоръчва да се прилага тази процедура и по време на менструалния цикъл.

 

Контрастният душ зарежда с енергия, придава бодрост и сила, така че е по-добре да се прави сутрин.

Трябва винаги да се започва с гореща водна струя и да се завършва със студена. В началото не е нужно да правите прекалено рязка смяна на температурата. Достатъчно е няколко секунди да постоите под топъл душ, а след това да си пуснете вода със стайна температура. Увеличете контраста между топло и студено постепенно през следващите няколко седмици.

 

 

По време на една сесия трябва да направите най-малко три повторения с редуване на топло и студено. За да се засили ефектът, след душа разтрийте добре кожата си с мека хавлиена кърпа.

И последна препоръка – по време на контрастния душ не трябва нито да се прегрявате, нито пък да се преохлаждате. Тези процедури трябва да ви носят само приятни усещания: бодрост на духа, душевно равновесие, добро настроение и спокойствие.

 

Източник: yogaplace.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: контрастен душ, здраве, вода


Delfina

Спринт
Други новини