БГ EN

Шанел прави известна моряшката фланелка

18-08-2018 13:45

 

Модата е променливо явление, подвластно на времето. Всичко, което е актуално днес, утре може да бъде ужасно демоде. И обратно – дрехи от 60-те или 70-те години, днес са отново на мода. Но както всяко правило има изключения, така и тук съществуват тенденции които са вечни. Независимо от това какво е модерно и актуално –моряшките тенистки през лятото е винаги точно в десятката.

 

Пръски от историята

 

Първоначално е въведена, като морско облекло през 1820 година, за да направи по-лесно намирането на паднал зад борда моряк по-лесно. Известно е че, белият цвят е единствения, който не губи отражателната си способност, дори на големи дълбочини. А именно това, е надделяло при неговия избор.

 

Синьото е логично, асоциира се с море, плаване.

 

Тъмно синьото е цветът на моряците от край време. От там идва и синьо-бялото райе, като символ на моряците и безопасното плаване.

 

Всъщност моряците са доста консервативна и държаща на традициите общност и това не прави изключение при облеклото.Като пример може да се посочи символиката при шапките:

двете ленти висящи от шапката на „юнгата“ са за да се почетат безследно изчезналите моряци.

 

 

Днес във флота на всяка една страна, могат да се видят моряци облечен във синьо-бели раирани фланелки. Като някой армии, примерно руската е изцяло облечена в райе. Според вида на войската се сменя и основния цвят – синьо-бял във флота, зелено-бяло десант, черно-бяло и т.н.

 

На 27 март 1858 г. Франция въвежда плетената раирана блуза, като стандарт за всички моряци в местния флот, по-известна днес като marinière или matelot.

 

Твърди се че, двадесетте и една ивици са символ на всяка една от победите на Наполеон.

 

 

Разчупване на традицията


Един от първите описани случаи, когато моряшкото райе е носено извън контекста на мореплаването, а като моден десен е през 1846 г. Тогава, кралица Виктория, облича четири годишният и син, принц Албърт Едуард, в моряшко костюмче и се качват на Royal Yacht. Горе-долу през това време навлиза и масовото носене на бански костюми в моряшко райе.

 

В крайна сметка, то придобива нечувана дотогава популярност през 1917 г., когато Коко Шанел представя своята „Морска колекция“. От този момент започва да носи основно моряшките блузи и да ги продава в магазина си във Франция. Сега почти всяка голяма модна къща в началото на сезона пуска линия, белязана именно с познатия раиран десен.

 

Почти всеки известен артист има в гардероба си моряшка тениска. Носили са я хора като Мерилин Монро, Пабло Пикасо, Бриджит Бардо, Анди Уорхол. А именно заради моряшката фанелка, френският дизайнер Жан Пол Готие е наречен „enfant terrible“, или лошото дете на модата.

 

 

Едва ли има нещо по-подходящо за куфара от раираните блузи, когато човек се стяга за морска ваканция. Тя стои добре и на мъже, и на жени, и на деца. Дори на животни. Комбинира се добре с бижута изработени от естествени материали – раковини, седеф, морски камъни и червен корал. Носи весело и лятно настроение, може би заради асоциацията с лято, вълни, пиратски приключения… или заради старата мечта – да избягаш от всичко и станеш моряк. Поне за малко.


Източник: За морето

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: моряшки фланелки, мода, море


Delfina

Спринт
Други новини