БГ EN

Какво се случва с тялото, когато спре да спортува

12-09-2018 11:30

 

Загубили сме всички излишни килограми, които сме целели да елиминираме, но това означава ли, че трябва да спрем да спортуваме? Трябва да помислим още веднъж, преди да предприемем тази стъпка, тъй като преустановяването на тренировките може да има и някои странични ефекти.

 

Повишават се нивата на кръвното налягане

 

В първите дни, след като спрем да спортуваме се наблюдава покачване в кръвното налягане. То се приспособява към по-бавното кръвообращение, вследствие на заседналия начин на живот, като процесът продължава около две седмици.

 

Натрупваме килограми

 

Когато спрем да спортуваме, метаболизмът се забавя само след седмица, се посочва в данни на проучване, поместено в сп. Exercise and Sports Science Reviews.

 

Влошава се и настроението

 

Това също се случва едва седмица, щом спрем да тренираме. Тогава започваме да чувстваме раздразнение, дори и внезапно изтощение и промяна в настроенията.

 

Мускулите отслабват

 

Квадрицепсите и бицепсите може да започнат да се свиват скоро след като спрем тренировките. Всъщност две седмици след пълна липса на физически упражнения, се забелязва значително понижаване на мускулната маса.

 

Издръжливостта ни намалява

 

Когато избягваме фитнеса в продължение на две седмици, може да установим, че се задъхваме при изкачването на стълбите.

 

Източник: Тялото

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: здраве, спорт, проблеми, кръвно


Delfina

Спринт
Други новини