БГ EN

Пещерното гмуркане - очарованието на премерения риск

01-10-2018 11:06

 

За опитните скуба водолази, които искат да преживеят нещо напълно различно, гмуркането в пещери е вълнуващо и ободряващо. Скуба гмуркането в пещера е различно от всичко, което някога сте преживявали, то е подобно на спелеология (изследване на пещерите), но с допълнителната тръпка от това да си под водата.

 

Водолазите в открити води са привикнали към това да не бъдат нaпълно обградени и със свободата да се движат и плуват където си изберат.

 

Гмуркането в пещера е различно. Често ще следвате предварително определен курс през тесни пукнатини до големи "галерии".

 

Гмуркането до потънали обекти с пенетрации наподобява кейв дайвинга, но един опитен водолаз би се съгласил, че е трудно двете да бъдат сравнявани.

 

                        

 

Освен обикновената водолазна екипировка за гмуркането в пещери ще се нуждаете от подводен фенер или лампа. Веднъж след като преминете входа, няма да можете да виждате без светлина.

 

Тъмнината е пълна. Единствената светлина, с която ще разполагате, е светлината, която носите със себе си. Като част от вашето обучение трябва да знаете как да подсигурите ремъка към кръста си или BCD (компенсатор на плаваемостта), за да се уверите, че няма да бъде изгубено, ако бъде изпуснато. Колкото е вълнуващо да се гмуркаш в пещера, толкова и има някои неща, които са по-плашещи от това да бъдеш неориентиран дълбоко в пещера, без никаква светлина.

 

Водолазите не винаги се гмуркат с партньор, но при гмуркането в пещера приятел с лампа може да ти спаси живота, ако твоята угасне, счупи се или по невнимание е изпусната и изгубена.

 

За любителите водолази много популярните пещери за гмуркане в света са вече проучени внимателно, маркирани с насочващи знаци и оградени с въжета. Една пещерна система почти никога не е проста серия от галерии, свързани помежду си с лесен път; пещерните системи са сложни лабиринти от много проходи. Представете си да влезете в една подводна стая и поглеждайки назад да видите, че има не един, а дузини проходи, които изглеждат еднакви, без да знаете кой може да ви отведе обратно до входа.

 

Докато неутрално се носите в пространство, което изглежда еднакво във всяка посока, това може да бъде много дезориентиращо и повечето нещастия при гмуркане в пещера са резултат от лоша навигация. Проучените места за гмуркане в пещера имат изпънати водещи въжета в тях, така че да можете да ги следвате обратно до входа.

 

                                   

 

Защо би искал един водолаз да проучва подводните пещери? Много просто, вътрешните части на пещерите са красиви. Когато влезете в подводна пещера, първите усещания са въодушевление и благоговение. Много подводни пещери изглеждат доста отегчителни отвън, но след като веднъж влезете вътре, красотата и спокойствието ще ви поразят. Водата в пещерите не се раздвижва от вълните или от приливите и отливите, така че е невероятно прозрачна.

 

Всъщност, можете да забравите, че сте под водата и вместо това да се почувствате така, сякаш плавате във въздуха.

 

Гмуркането в пещери очевидно не е за хора, които имат склонност към клаустрофобия. Преди да опитат да се гмуркат в пещера, водолазите трябва да опознаят самите себе си, да знаят границите си и да бъдат сигурни, че се чувстват удобно в затворени пространства. За обиконовените водолазите в открити води се изисква допълнително обучение.

 

Предпазните мерки за безопасност при гмуркане в пещера включват:

  1. Обучете се: Научете се как да го направите, преди да опитате.
  2. Предвидете допълнителен източник на светлина. Всеки член на групата трябва да има основен фенер и резервен източник на светлина, прикрепен към екипировката, който да може да бъде намерен, ако другият откаже. Някои препоръчват 3. Колкото повече имате, толкова по-сигурно.
  3. Бъдете умерени с въздуха си. Не удължавайте гмуркането с още 5 минути, защото си прекарвате толкова хубаво – помнете, че един водолаз в открита вода може да се издигне на повърхността по всяко време. Вие обаче все още имате доста плуване преди да излезете – не бройте способността си да задържате въздуха си! Една популярна препоръка е да разделите въздуха в бутилката на три; използвайте една трета за да влезете, една трета, за да излезете и запазете последната трета като резерв.
  4. Влезте и излезте като група. Правилото за въздуха се прилага за цялата група. Когато първия член на групата достигне 1/3 от въздуха си, цялата група трябва да започне да се връща.
  5. Следвайте въжетата. Не стойте любопитно в съседни проходи, допускайки, че ще намерите пътя наобратно.

Когато предприемате гмуркане до пещери, правете го безопасно!

 

Източник: divingbg.com

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гмуркане, пещерно гмуркане, водолазен спорт, дайвинг


Delfina

Спринт
Други новини