БГ EN

Батето вкарал гол на най-силните в света

Иван Славков награждава призьорите по водна топка на европейското първенство в София през 1985 г. Снимки: архив BGswim.com
Иван Славков награждава призьорите по водна топка на европейското първенство в София през 1985 г. Снимки: архив BGswim.com
11-05-2017 12:11 | Асен Минчев

 

Всеизвестен факт е, че Иван Славков е бил ватерполист на младини. Както и че си отиде като почетен председател на Българската федерация по водна топка. Но освен това Батето е и сред десетте най-добри българи в мъжкия спорт за ХХ век според анкета, направена преди 11 г.

 

Днес 11 (май) Министърът на веселието трябваше да навърши 77 г.

 

Един от най-ярките моменти в кариерата му на ватерполист е когато вкарва гол на “Партизан” (Белград) - най-силния отбор в света през 1967 г. Историята разказа самият Славков пред  журналиста Асен Минчев за специализираното списание “Плуване & Водна топка” през.

 

Зетят на Тодор Живков е в отбора на “Септември”, победил сърбите с 6:5 (2:2, 0:1, 0:0, 4:2) в мач от четвъртфиналния турнир за Купата на европейските шампиони, игран в басейна на Спортната палата.

 

В онези години съставът на “Партизан” не само че е първенец на Стария континент, а и е смятан за най-силния състав във водната топка в целия свят. Един от головете бележи Славков.

 

 

1967г. Батето (с топката) по време на историческия мач "Септември"- Партизан в София, завършил 6:5.

 

“Искам да отдам заслуженото на всички мои съотборници и да си спомня с най-приятелски чувства за Янко Чакалов-Чико, Янаки Рафаилов-Цури, наистина блестящия в този мач Тома Томов, Людмил Хаджисотиров-Бонзо, Никола Златев-Колича и треньора Иван Динев - разказва Батето за списанието. А чувството, след като вкараш гол на световнопризнатите сръбски ватерполисти, предполагам, че е същото, като след гол на футбол срещу Бразилия...

 

Още от началото започнахме равностойно и “Партизан” поведе само веднъж в целия мач - за 3:2. Всичко се реши в четвъртата част, в която вкарахме 4 гола, единият бе мой, срещу 1 на сърбите, и спечелихме с 6:5. Най-важното бе, че всички се обединихме в усилията и желанието си срещу най-добрите да дадем максимум от това, което можем.”

 

 

Август 1965 г. Националният отбор по водна топка на лагер в Крка (тогава Югославия, днес в Словения) преди големия турнир в Ереван за Купата на Адмирала. От дясно на ляво клекнали: Иван Славков, Димитър Желязков, Бисер Наумов, Янко Чакалов, Никола Златев и Людмил Сотиров, прави: Андрей Константинов, Иван Иконописов, Никола Ексеров, д-р Георги Димитров, Димитър Константинов, Христо Хаджиев, Йордан Гайдаров, Димитър Перниклийски, Симеон Бонев и Янаки Рафаилов.

 

По-нататък в разговора Иван Славков разказва как е започнал с водната топка. “Едно арменче, Агоп Шеринян, ме заведе на басейна през 1955 година. Той беше с година по-голям от мен в нашето училище, Трета мъжка гимназия (б.р. - днешното 18-о СОУ) на “Пиротска”. Спортът в това училище бе на почит, но нямахме басейн. Затова Агоп ме заведе в басейна на Втора мъжка гимназия (б. р. - сега 22-ро СОУ) при треньора на юношите на “Септември” Руси Сяров. Той ме видя как плувам и ми каза, че ставам за ватерполист. И аз започнах тренировки.”

 

“В последните години на гимназията, 1957-1958, бях в националния отбор за юноши, но не можах да играя, защото винаги имах намалено поведение в училище - разказва Батето за годините си в държавния тим. - А тогава, преди всяко състезание, трябваше да показваме на треньорите си освен редовен медицински преглед, и бележниците си... В младежкия национален отбор бях от 1959 година, а после в мъжкия до 1964-1965-а, когато започнах да обръщам повече внимание на следването си. По онова време водната топка бе най-тежкият спорт след шосейното колоездене. Нямаше право на смени по време на игра. И когато мачът беше в две части по десет минути, си бе въпрос на чисто оцеляване. Тогава освен за топката се бориш и за живот, при това в необичайна среда. Но заедно с това водната топка беше и един от най-интелигентните и най-престижните.”

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Иван Славков, Батето, водна топка, история, Септември, Партизан


Delfina

Спринт
Други новини