БГ EN

Заболявания, които плуването облекчава

17-12-2017 15:22


В басейна или в морето не само можем да плуваме за удоволствие, но и да облекчим и редица здравословни проблеми. Да намалим риска от тяхното развитие. Вижте защо е добре да плувате по-често.

Неврози

Плуването засяга нервните окончания по цялото тяло, релаксира, успокоява. Излагането на тялото на температурата на водата, регулира процесите на терморегулацията, премахва умората, подобрява паметта и вниманието, подобрява кръвообращението.

Всичко това има положителен ефект върху централната нервна система. След плуване човек заспива лесно и сънят му е пълноценен. Като цяло водата има благоприятен ефект върху психоемоционалното състояние.

Заболявания на ставите (остеохондроза, артрит, артроза)

В много случаи плуването е единственият спорт и физическа активност, която може да бъде практикувана от хора, страдащи от ставни заболявания. Във водата ставите не се натоварват, а движенията масажират околоставните тъкани, като по този начин се подобрява лимфният дренаж, намалява се подуването на ставите, отпускат се мускули, склонни към схващане.

 


Разширени вени

Страдате ли от разширени вени? Ако отговорът е положителен, вероятно сте запознати с това, че много от силовите упражнения във фитнеса и интензивната аеробика водят до увеличаване натиска върху краката, което увеличава венозното налягане в долните крайници. Това води до (развитието) и усложняването на разширени вени.

Тренировките в басейна от своя страна не натоварват така крайниците. Докато плувате, натоварването в краката е минимално в сравнение с други спортове. Плуването има благоприятен ефект върху вените, като им дава спокойствие и нормална циркулация на кръвта.

Дискова херния

Според статистиките, днес на всеки 100 хиляди души, има 100 случая на дискова херния. В много случаи се препоръчва терапия с плуване за намаляване на неразположението. Също така този спорт позволява мускулите на гърба да укрепнат, а той поема част от товара, като по този начин облекчава увредените междупрешленни дискове.

Рехабилитация след травма

Плуването е чудесен начин да помогнете на тялото да се възстанови по-бързо след фрактури, травми, за възвръщане на мускулния тонус и намаляване на болката.

Сърдечни заболявания

Плуването е ефективно средство за лечение и профилактика на заболявания на сърдечносъдовата система, като хипертония, дистония и други.

 

Източник: За жената 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: рехабилитация, здраве, травми, профилактика


Delfina

Спринт
Други новини