БГ EN

Куп величия в ‘Лодка на приятелството‘

03-07-2017 14:11 | BGswim.com

 

Цяла плеяда величия в гребането представиха „Лодката на приятелството“ - символа на световно първенство до 23 години, което ще се състои  в Пловдив от 19 до 23 юли.

 

На събитието бяха олимпийските ни шампионки Румяна Нейкова, Светла Оцетова и Стоянка Груйчева, председателят на федерацията Свилен Нейков, заместник кметът на града Георги Титюков, шефът на организационния комитет Иван Попов.

 

„Лодката на приятелството“ ще бъде на гребния канал и по време на награждаванията от световното първенство, като призьорите също ще поставят автографи за спомен върху нея.

 

Очаква се на световното първенство по гребане за мъже и жени до 23 години в Пловдив да пристигнат представители на 47 държави.

 

„Всички се надяваме да имаме нови големи шампиони в гребането. Организирането на такива големи първенства у нас е пътят за запалване на повече деца и ангажирането на повече родители, което също е много важен компонент от изграждането на бъдещи успехи. Хубаво е, че ще има и пряко телевизионно излъчване, което ще увеличи интереса към спорта. Предстои ни събитие, което с общи усилия можем да превърнем в инвестиция за бъдещето на гребането“, заяви Румяна Нейкова.

 

 

„В лицето на България, Пловдив и организационния комитет международната федерация по гребане вижда добър и сигурен партньор за реализацията на големи първенства. Натрупаният опит е от голямо значение. Световното първенство е голям плюс и за българското гребане, и за Пловдив. Очакват се и добри финансови резултати за града, тъй като пристигат 3000 души от цял свят“, заяви техническият секретар на ФИСА Светла Оцетова.

 

„Такова голямо първенство винаги е от полза. Спортът ни има нужда от повече публика. Наистина е хубаво да успеем да ангажираме повече деца и родители. Деца и техните близки ще имат шанс да дойдат да погледат състезанията, това може да доведе до резултати за спорта. Отделно ще покажем Пловдив и България пред света – много хора ще имат възможност да видят колко хубав град и колко хубава страна имаме“, заяви Стоянка Груйчева.

 

 

„Пожелавам успех на всички участници – състезатели, треньори, екипи. Домакинството е много полезно за България – както казваме, вкъщи и стените помагат. Трябва да използваме това първенство за трамплин за бъдещи по-добри класирания. Първо да стигнем до финал в някои от дисциплините, а след това да атакуваме и призовите места. А евентуален добър резултат да стимулира подрастващото поколение за олимпийски успехи. Идващото поколение в гребането ще ни представя на това първенство и се надявам да намери ново вдъхновение за успех в олимпийските квалификации и достигане до най-престижния форум в Токио през 2020 година. Това домакинство със сигурност отваря врати – полезно е и за България, и за Българската федерация по гребане, и за имиджа на спорта ни, тъй като ни дава възможност да се покажем пред света като отлични организатори“, заяви председателят на Българската федерация по гребане Свилен Нейков.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, лодка на приятелството, Пловдив, световно


Delfina

Спринт
Други новини