БГ EN

Битката на титаните

Шефът на ФИНА Хулио Сезар Мальоне е фаворит за поста си. Снимки: dailynewshungary.com
Шефът на ФИНА Хулио Сезар Мальоне е фаворит за поста си. Снимки: dailynewshungary.com
22-07-2017 09:44 | Иван Цанов

 

Целият плувен свят е затаил дъх и гледа към Будапеща, където на Конгрес на ФИНА днес  (22 юли) трябва да бъде избран новият президент на  Световна федерация в сините спортове.

 

Фаворитите, и то какви, за високия пост, са двама. Сегашният президент - д-р Хулио Сезар Мальоне (Уругвай) и президентът на ЛЕН (Европейска лига по плуване) - Паоло Барели (Италия).

 

Двамата олицетворяват коренно различна визия за бъдещето развитие на световното плуване и съответните им фундаментално различни политики, ето защо в Будапеща се очаква гигантски сблъсък между двама титани.

 

Мальоне и Барели са фронтмените на двата пътя, по които може да тръгне световното спортно плуване занапред, ето защо двубоят по между им е толкова ожесточен и непредсказуем. 

 

Д-р Хулио Сезар Мальоне e роден през 1935 г. в Монтевидео, столицата на Уругвай. На младини е бил национален шампион по плуване, даже е печелил призови места на латиноамерикански шампионати. По професия е зъболекар, ортодонт.

 

Известен е с това, че печели всички избори, на които се явява, често след което избралите го стават прави на крака и го акламират продължително. Изключително опитен мениджър и блестящ администратор, тънък познавач на човешките души. От 1987 г. и до днес е президент на Националния олимпийски комитет на Уругвай. През юли 2009 г. е избран за президент на ФИНА, а през юли 2013 г. е преизбран за втори мандат. Сега иска трети.

 

За него няма тайни в света на плуването и държи властта със здрава ръка. На практика е в кулоарите на властта във ФИНА още от далечната 1988 г., когато е избран за вицепрезидент. Като че ли единственият му недостатък, ако изобщо това е недостатък, е напредналата му възраст. Действа на принципа на тихата дипломация, не обича резките движения, предпочита нещата да се оправят без разправии и "со кротце и со благо", както препоръчва министър-председателят на Царство България в миналото Андрей Ляпчев от Ресен. 

 

Най-общо може да се каже, че Хулио Мальоне е олицетворение на статуквото и ако бъде преизбран за трети мандат, нещата във ФИНА няма да се променят съществено.         

 

 

 

Паоло Барели e роден през 1954 г. в Рим. Бивш отличен плувец. Участва за Италия на олимпийските игри през 1972 г. и 1976 г. Троши 23 пъти италианските рекорди в плуването.

 

Прави забележителна политическа кариера на Апенините. Като член на дясноцентристката партия на Силвио Берлускони "Форца Италия" е избран за италиански сенатор на два пъти (2001 и 2006).

 

Той има зад гърба си удивителна административна кариера в Италия, ЛЕН и ФИНА. През 2000 г. е избран за президент на Италианската федерация по плуване. През 2009 г. бива избран на поста отговорен секретар на ФИНА. През 2012 г. печели нови избори и застава начело на ЛЕН, което само по себе е изключително висок пост. Барели иска обаче най-високият.

 

Паоло Барели избра различна стратегия от тази на д-р Хулио Мальоне в борбата си да спечели изборите за президент на ФИНА. Той направи публични обръщения и проведе в някои отношения дори агресивна кампания. Дали това е било печелившата стратегия ще разберем на 22 юли.

 

Италианецът се смята за символ на промяната във ФИНА и ако спечели най-вероятно ще предприема решителни, но все пак не радикални действия за обновяване дейността на световната плувна централа.           

 

Никой не се наема да даде прогноза кой от двамата ще спечели в крайна сметка. От една страна, ако някой в плувните среди изкаже пристрастия към единия, а спечели другият, това няма да е много добре за него. От друга страна, изборите действително са непредсказуеми и няма напълно явен фаворит.

 

Все пак ще поемем големия риск и ще прогнозираме, че д-р Хулио Мальоне ще спечели трети мандат начело на ФИНА. Вероятно той ще бъде масово подкрепен от представителите на федерациите от Азия, Северна и Южна Америка, както и Африка, а те, както всички знаем, са мнозинството във ФИНА.

 

За неговият опонент - Паоло Барели може би ще дадат гласа си представителите на Европа и Океания, но чисто аритметически гласовете им няма да са достатъчни за да надделеят.

 

На избори се броят гласове и който има повече, печели. Простичко е.                  

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Хулио Мальон, Паоло Барели, ФИНА


Delfina

Спринт
Други новини