БГ EN

8 отбора се пускат на държавното по артистично плуване

27-07-2017 11:57 | снимка: Getty Images | Иван Цанов

180 състезателки от осем отбора ще вземат участие на Държавното лично-отборно първенство по артистично плуване, което ще се проведе от 27 до 30 юли на открит басейн на комплекс „Приморски“ в град Варна, съобщи официалният сайт на БФПС.

 

Домакините са представлявани от „Аква Спорт“, „Албатрос 2001“, „Торпедо“ и КПС „Черно море“. Другите четири клуба са от София: „НСА“, „Левски Спарта 2000“, „Тибрис“ и „Нова“.

 

В отделните възрастови групи участие ще вземат 74 деца, 51 девойки - младша възраст, 35 девойки - старша възраст и 20 жени.

 

Тази година се отбелязва и 35-тата годишнина от началото на спорта артистично плуване в град Варна.

 

Буквално преди дни ФИНА промени името на спорта от „синхронно плуване“ на „артистично плуване“.

 

Според някои експерти промяна е продиктувана от опитите на ФИНА да върне соловата дисциплина в олимпийската програма, както и да спре тоталната хегемония на Русия в този плувен спорт, която прави безинтересна надпреварата, тъй като щом има руски отбори предварително се знае, че те печелят първите места.

 

Новото наименование на спорта предизвиква езикови трудности в българския език, тъй като не е съвсем ясно как ще се наричат състезателките. Преди се казваха синхронистки, а сега трябва да бъдат артистки.     

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Артистично плуване


Delfina

Спринт
Други новини