БГ EN

Тайната на унгарските басейни

27-07-2017 12:38 | Андрей Демирев

 

В Унгария има 20 хиляди басейна. В съседна Сърбия са хиляда. Думата обаче е за домакина на световното първенство по плувни спортове.

 

Откъде Унгария намира толкова пари, не е от най-богатите страни в Европа, за да поддържа толкова скъпи съоръжения като басейните?

 

Знаем, че средствата за затопляне на водата са най-значителната част от бюджетите на клубовете по плуване и водна топка.

 

Отговорът е изненадващ.

 

В Унгария почти не изразходват средства за тази цел. През периода на миоцена тук е било Панонското море, което в последствие потъва и изчезва преди 600 000 години.

На мястото му днес се намира Панонската низина, водите от която се отичат в Дунав към Черно море.

Поради тази причина днес е достатъчно да се изкопае кладенец с дълбочина 500 м за са се стигне до минерални води с температура 45 градуса по Целзий. За това не се използват скъпи източници на енергия за затопляне на толкова много басейни по цялата територия на Унгария.

 

Андрей Демирев,
кореспондент на BGswim в Будапеща

 


 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: световно, Будапеща, басейни


Delfina

Спринт
Други новини