БГ EN

ДП за ветерани в Кранево чука на вратата

31-07-2017 15:18 | Иван Цанов

 

39-тото ДП

 

39-тото Държавно открито лично и отборно първенство по плуване за ветерани ще се състои на 2 и 3 септември на 50-метровия открит басейн в Спортно-туристически комплекс Aqualife -курортно селище Кранево (между Албена и Златни пясъци). 

 

Стартовете вече са в три полудни. Събота от 10:00 часа и от 16:00 часа и в неделя от 10:00 часа.

 

Броят на дисциплините е увеличен и щафетите вече ще се плуват, както са разпоредбите на ЛЕН и ФИНА, а не по „нашенски“.

 

Очаква се в Кранево да пристигнат около 300 ветерани от цяла България, а може би и повече. Вероятно най-многоброен ще бъде тимът на Варна. Традиционно голям и много силен е отборът на София мастърс.

 

Първенството ще бъде истински празник на ветеранското плуване. Очаква се ветераните да строшат и доста национални рекорди.

 

ВИЖ ПРОГРАМА    

 

ТРИТЕ ПРОБЛЕМА

 

Пишещият тези редове имаше уникалния шанс да види с очите си раждането на българското ветеранско спортно плуване и да участва в неговия прощъпалник. За добро или за лошо нещата в тази сфера почти не са се променили от 1978 г., когато родното ветеранско плуване се роди.

 

Основните проблеми са три.

 

1. Първият е свързан с националното ръководство.

 

Не е ясно под каква юрисдикция (шапка) трябва да е плуването за ветерани в Българско.

 

Принципно може да е на три места:

1) Под ръководството на БФПС - не е добър вариант, тъй като плувната ни федерация не се интересува от ветераните и не прави нищо за тях;

2) Под ръководството на Българска мастърс федерация - малко по-добър вариант, но тази федерация не разполага с ресурси - нито има достатъчно финанси, нито голям административен капацитет;

3) Под ръководството на собствена федерация, да кажем с име - Българска федерация по плувни спортове за ветерани (БФПСВ). Това е най-добрият вариант. Тук проблемът е обаче кой ще я оглави - плувците са индивидуалисти и непрекъснато конфликтуват, както и откъде ще черпи финансиране. Проблемът все пак е решим. Докато това не стане българското ветеранско плуване ще продължава да крета в организационен план и клатушкането може да продължи още десетилетия.

 

2. Вторият е свързан с финансирането.

 

2.1. В европейско и световно измерение ветеранското спортно плуване се превърна в доходоносен бизнес. Това стана някъде преди около 10-ина години и обемът на печалбите непрекъснато расте. От няколко години даже в България може да се реализират умерени печалби от ветерански турнири по плуване, ако организаторите влязат в съдружие с туроператори, превозвачи, ресторантьори и хотелиери и знаят какво е двойно счетоводство, маркетинг, бизнес план, бизнес преговори, макси-микс, валутни маржове и други подобни работи. Въпрос на сметки и администриране. Чуват се вече силни и недоволни гласове, че в Европа състезанията за плувците с прошарени и бели коси са се превърнали в „печалбарство“ и че „безвъзвратно е загубен духа на плуването“. Не може да бъде обаче по друг начин защото има огромно търсене - появява се веднага предлагане, което иска да удари „кьоравото“ (бай Ганю още го владееше) с големи норми на печалба. Това е едното измерение. 

 

2.2. Другото измерение е как българското ветеранско спортно плуване да започне да генерира приходи и доход. Тук става много сложно. Принципно обаче е възможно да се получи. Трябват обаче плувци бизнесмени с предприемачески начин на мислене и желязна бизнес хватка. В момента такива не се забелязват на хоризонта. Има няколко човека, на които нарочно не пишем имената, защото веднага ще започнат да ги одумват, които имат потенциал за развитие, но или ги мързи или нормата на печалба не им се вижда висока, за да се впуснат в такова рисковано начинание.           

 

3. Третият е свързан с чисто спортни елементи.

 

Българските плувци-ветерани могат да бъдат разделени на три големи групи.

 

Първата група е най-малобройна. Това, всъщност, са шепа хора. Те тренират двуразово, а като приближи състезание, влизат даже три пъти в басейн, пазят строга диета, не близват алкохол, следят новините и плувната статистика, взимат си отпуска за да тренират и да пътуват в странство за състезания и т.н. 

 

Втората група е най-многобройна. Това са плувци, които скачат в басейн 1-2-3 пъти на месец, навъртат по 300-400 метра на сеанс плюс едно спринтче кроул, като после изпиват по няколко бири с приятелите от младостта в раздумка и сладки приказки.

 

Третата група е малка. Това са епизодични плувци. Те често не могат да плуват бътерфлай, даже гръб и не са чували изобщо за Стефан Попов - Замората.

 

Както се вижда, българското спортно ветеранско плуване е много разнородно в спортен план и неговата диференциация все повече ще се усилва. 

 

Докато трите проблема не бъдат разрешени родното плуване няма да повиши нивото си. То ще си остане, както и досега, напълно аматьорско дело упражнявано спорадично от около 800 човека в цяло Българско. Ако обаче се тръгне напред, то постепенно ще се професионализира и въвлечените в него ще достигнат числото 6-7 000. Това е достатъчен праг за да се появят и парите. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: ДП за ветерани, Кранево, ветерани плувци


Delfina

Спринт
Други новини