БГ EN

Ледена баня в течен азот

17-04-2018 16:25

 

Сред най-нашумелите новости в спортната медицина напоследък е така наречената криотерапия. Процедурата представлява 3-минутен престой в капсула с течен азот, където температурата достига главозамайващите -190 градуса Целзий.

 

Този вид терапия става все по-популярен сред елитните спортисти и за нея досега не са изтъквани сериозни рискове за здравето. Всъщност този медицински похват не е нов сам по себе си, тъй като е разработен в Япония преди повече от 30 години като ефективно лечение на хора, страдащи от ревматичен артрит.

 

В последните години обаче криотерапията навлиза в света на спорта и се превръща в сензация сред топ атлетите по света.

 

Криотерапията на практика действа на принципа на ледена вана, но някои специалисти твърдят, че е по-ефективна. Три минути, прекарани в капсула с течен азот, доказано успокояват редица възпаления и мускулни болки и помагат за по-бързото възстановяване от мускулна треска и други подобни резултати от усилени спортни тренировки.

 


Комерсиални крио спа центрове по света предлагат както своите услуги с цел облекчаването на болки и възпаления, но също така твърдят, че криотерапията има свойството да помага при свалянето на излишни килограми и дори, че влияе здравословно на кожата и цялостния метаболизъм на тялото.

 

Важно е обаче да се отбележи, че дори крио скептиците, критикуващи този дълъг списък с преимуществата, признават, че този вид терапия действително помага за облекчаването на болки и възпаления в резултат на усилено спортуване точно толкова, колкото добре установените методи като ледените вани или плуването в ледена вода.

 

Общоприетото научно обяснение за ефективността на криотерапията е, че при тези изключително ниски температури, на които се излага тялото, организмът за кратко навлиза в екстремен режим на оцеляване, водейки до по-усилено кръвообръщение и така се ускорява потокът на кислород и други важни нутриенти до мозъка и най-важните органи. От друга страна има и спекулации сред експерти, че криотерапията има свойството да ускорява отделянето на ендорфини, които дори влияят положително на настроението.


Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: криотерапия, ледена баня, спортна медицина, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини