БГ EN

Плувците ни в осмицата на света при ветераните

Част от българите в Будапеща
Част от българите в Будапеща
15-08-2017 14:58 | Иван Цанов

 

В Будапеща стартира световното първенство по плувни спортове за ветерани. То бе открито с грандиозна церемония на остров Маргарита в средата на могъщия Дунав. Спектакълът бе наблюдаван от шест хиляди ентусиазирани ветерани, които щяха да пукнат прословутия комплекс „Алфред Хайош” по шевовете.

 

Изпълнителният директор на световната плувна централа Корнел Маркулеску приветства мастърите от цял свят с думите: „След невероятното състезание на елита тук в Будапеща семейството на ФИНА отново се събра за да отпразнува откриването на световното първенство за ветерани  в маджарската столица”.

 

Маркулеску, който е румънец по националност и бивш елитен ватерполист, продължи с думи, които насълзиха очите на мнозина и създадоха невероятна емоция: „Независимо от своята възраст и дисциплина тези ветерани решиха да участват. Ветераните истински обичат плувните спортове. Понякога те идват от другия край на света на собствени разноски за да насърчават нашия спорт. Това е безценно и ФИНА наистина признава и отличава техните усилия и преданост.”

 

 

Маджарски войници вдигат флаговете на Унгария и ФИНА по време на откриването 

 

В Будапеща има и голяма българска група. Особеност на мастърското плуване е обстоятелството, че състезателите могат да представляват само своя клуб, но не и своята държава. Това се прави с цел да не се допускат елементи на национализъм, но все по-силно започва да се оспорва, като основополагащ принцип на ветеранското плуване.

 

Първа от българите в Унгария стартира Юлиана Новоселка (ГД Спорт Благоевград), която се пусна на 3000 метра в открити води във възрастова група 45-49-годишни. Известната благоевградчанка завърши на 15-то място.  

 

Много добре се представи Георги Сейменов (Мастърс София) на 100 м св. стил във възрастова група 25-29-годишни, който стана осми с 53.44 секунди. В дисциплината победи украинецът Вячеслав Семнайкин с 51.72 секунди.

 

Много добре плува и Цанко Цанков (Мастърс София) на 200 м гръб във възрастова група 30-34-годишни, който стана осми с резултат от 2:15.76 минути. Победител стана гръкът Георгиос Деметис с 2:07.43 минути.

 

Добри класирания показаха и Мая Делова и Ангел Пеев.

 

Юлиана Новоселска (вляво) и Мая Делова винаги са в добро настроение  

 

Първото българско участие на световно първенство по плуване за ветерани е през 1998 г., когато легендарната Зинаида Кононова взема участие на шампионата в Казабланка. Тя става десета на 50 м гръб. Тогава нелеп инцидент в хотела й попречва да реализира по-предно класиране. В момента д-р Кононова е безвъзвратно забравена.

 

Българското ветеранско спортно плуване е най-силната част от спортното плуване в България изобщо. То разполага със световни шампиони, като един от тях Красимир Захов е дори трикратен първенец на планетата.      

 

Състезанието на плувците се провежда не четири корита (четири различни басейни), тъй като има огромен брой участници. 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Световно за ветерани Будапеща 2017


Delfina

Спринт
Други новини