БГ EN

Водната аеробика и хранителния режим

22-03-2018 11:12 | Снимки: Екатерина Титова | Вероника Налбатска

 

Вариантите за спортуване, с помощта на което да постигнем мечтаната форма, не се изчерпват само с водната аеробика. В зависимост от конкретните цели и лични предпочитания, можете да изберете физическата си активност – дали ще е плуване, катерене, ходене, бягане, тренировки във фитнес залата или групови занимания, важното е да се движите и наслаждавате на това, което правите, както и да се спрете на подходящата опция.

В клуб по водна аеробика „Мария Шпицер“ често обичаме да казваме, че „най-добрата тренировка е правилната“, но „правилната“ тренировка за теб може съвсем да не е подходяща за друг.

Ще се спрем конкретно на водната аеробика за тези от вас, които обичат водата и биха искали да спортуват именно в такава среда.

 

Защо водна аеробика?


На първо място водната аеробика е от широко достъпните спортове, стига в близост до вас да има басейн, предлагащ подобни занятия. Екипировката не е скъпа и се изчерпва до удобен бански, шапка за плуване, джапанки и кърпа. Уредите, които се изпозлват за увеличаване на натоварването, са отговорност на хората, които предлагат услугата.
Не е необходимо човек да може да плува, което е предимство за немалко хора.

 


Подходяща е както за жени, така и за мъже, за всякакви възрасти и е възможно натоварването да се скалира според опита и индивидуалните особености.

Погрешно е масовото схващане, че водната аеробика е „бабешки спорт“ (нека това да не се приема като неуважение към една достолепна възраст), че не е натоварваща активност, а на всичкото отгоре е бавна и скучна.

Това могат да го кажат хора, които или не са посещавали подобни занятия или са попаднали на по-неопитен инструктор.

В школата на „Мария Шпицер“ имаме и друга любима мисъл – „ако не си се изморил от тренировката, значи не си се раздал на 100% и не си бил достатъчно бърз“.


Други предимства на този спорт:

 • Не се натоварват ставите – водата поема до 80% от теглото на индивида и олекотява тялото. Ето защо в подходящ за хора с голямо наднормено тегло, болки в ставите, при възстановяване след контузия, при трудно подвижни случаи и др.;
 • Съпротивлението на водата оказва допълнително натоварване върху мускулите, което може дори да се увеличи, ако се подберат подходящи уреди за водни спортове. Всичко това се случва без да се оказва негативно влияние върху ставите.

 • Има положителен ефект при разширени вени, болки и отоци в краката и др.

 • Може да се практикува от бременни жени, от началото до края на бременността (преди това трябва да е направена консултация с лекаря, наблюдаващ бременността).

 • Съчетава различни спортове – плуване, синхронно плуване, бягане, фитнес, каланетика, бойни спортове и др. и изпълнението на тренировката не изисква да сте Майстор на спорта, защото упражненията са подходящи както за начинаещи, така и за напреднали.

 • Тренировката се провежда с музикален съпровод, забавно е, интересно е и има възможност за запознанства с нови хора, споделящи сходни интереси, което пък отваря врати за нови и ценни приятелства.

Със затоплянето на времето се засилва и интересът към този спорт и ви приканваме да опитате, ако все още не сте намерили „своята активност“, ако се чудите какво да изберете, така че хем да постигате желаната форма, хем да се чувствате добре, хем да изпитвате удоволствие!


Но достатъчно ли е да идвам на водна аеробика, за да извая фигурата си?


Не. Няма нужда да се заблуждаваме, да си хвърляме прах в очите и да се опитваме да си втълпим, че монетата има само една страна.

Ако искате да прочетете, че спортуването е единственото условие за постигането на мечтаната фигура, то няма да съм аз човекът, който ще ви го каже.


Уравнението има повече от едно събираемо и може накратко да се сведе до:


подходящ спорт + качествено и достатъчно за целите хранене + добро възстановяване + ниски нива на стрес = прогрес към желаната форма

Разбира се, можем да изброим и още фактори, но нека не усложняваме нещата. И без това понякога можем да се загубим в океана от информация, която интернет пространството ни предоставя.

 


Знаем, че спортът е здраве. Знаем, че е добре да спим качествено и да сведем до минимум излишния стрес в ежедневието си. Това обаче, което често се пропуска покрай ушите от мнозина е, че няма как да очакваме постигането на добри резултати, ако не обръщаме внимание върху храненето си.

Така че отговорът на въпросът по-горе е: не, не е достатъчно само да идвате на тренировки, а после да се тъпчете с каквото и колкото ви падне. Ако искате добри резултати, погрижете се и за храната си.

Това е и едно от нещата, на което клуб по водна аеробика „Мария Шпицер“ акцентира. И то не само заради външния вид, но и заради доброто здраве отвътре.

Затова и често организираме спортно-възстановителни лагери, където учим хората да намират баланса между спорт и хранене, храната да е разнообразна, вкусна, достатъчна и доставяща удоволствие.

Без глад, изтощителни диети, безвкусни манджи и мъчения. Храната не бива да е нито едно от изброените.

Трудно можем да обхванем всичко в една статия, но ето някои от основните важни компоненти на едно балансирано и добро хранене:

 

 • Да е достатъчно за целите: ако искаме да сваляме тегло, трябва да усвояваме по-малко от изразходваните калории и обратното. Защото колкото и „здравословни храни“ да избирате, ако прекалявате с количествата, не очаквайте чудеса. Не бъдете лакоми.

 • Да е разнообразно: не попадайте в капана „пиле, ориз и броколи“. Избирайте различни хранителни източници, за да си осигурите пълна палитра от ценни хранителни вещества.
 • 80%:20% - златно правило. Ако 80% от храната ви е пълноценна (месо, риба, яйца, растителни източници на протеин, млечни продукти, зеленчуци, плодове, полезни мазнини, пълнозърнести и бобови храни и т.н.), то можете да си позволите до 20% „джънк“ (захар, полуфабрикати, чипс и т.н.), въпреки че когато човек се храни пълноценно, с времето все по-рядко започва да има нужда от бърза, но „евтина“ енергия.

 • Да е вкусно! Много, много важно. Вкусната храна, поднесено красиво, е радост не само за очите и допринася за отключването на други сетива. Не е задължително да сте майстор готвач, за да го постигнете. Използвайте различни подправки и разнообрзявайте методите на готвене – печене, варене, задушаване, на пара, сурова храна и т.н.
 • Хранете се бавно: 20 минути отнема на сигналите за ситост да стигнат до мозъка. Дъвчете добре храната, а това ще помогне и храносмилането, пък и ще сте по-заситени. Не се разсейвайте със странични фактори, като телевизия, смартфони, компютри.
 • Пийте достатъчно вода – зависи от човек, заниманията му, температурата на околната среда, физическата активност и др., но добър ориентир е да приемате поне 30 мл на килограм телесно тегло. Ако тежите 60 кг, пийте 1800 мл течности на ден. Експериментирайте, намерете своя баланс, но не се дехидратирайте.

 • Грижете се за чревната си флора: правилно функциониращ стомашно-чревен тракт е изключително важен за цялото здраве и добро съществуване на човек. Вероятно знаете, че той обхваща 75% от имунната система на тялото ни и неслучайно е наричан „втори мозък“. Включвайте достатъчно източници на пробиотици (естествено ферментирали зеленчуци, млечни продукти с живи и активни култури) и пребиотици (овесени ядки, картофи, ечемик, ръж, разнообразни зеленчуци, дребни горски плодове, банани, ябълки).

 • Цветно! Осигурявайте си пълна палитра и източници на зелени, червени, жълто-оранжеви, бели и лилави храни.

 • Не изпадайте в крайности.

 

*Вероника Налбатска е инструктор към клуб по водна аеробика „Мария Шпицер“, консултант по спортно хранене   , автор в bb-team.org. Статията е написана специално за BGswim.com 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна аеробика, упражнения, аквафитнес


Delfina

Спринт
Други новини