БГ EN

Девойките завършиха 11-и на европейското

26-08-2017 19:27 | Николай Кръстев


Националният отбор по водна топка за девойки завърши на 11-о място на европейското първенство за родени 2000 година и по-малки в Нови Сад.

В последния си мач възпитаничките на Венетка Начева драматично победиха Франция с 10:9 (1:0, 3:3, 2:2, 4:4). Решителният гол за успеха отбеляза Теодора Димитрова 23 секунди преди края на срещата.

 

Класирането на девойките е най-добро за българската водна топка за последните две десетилетия на европейски шампионати.

Мъжкият ни национален отбор за последно игра на финали на континентални шампионати през 1995 г. (осмо място) и 1997 г. (11-о място), като и двата пъти наставник на отбора бе Васил Нанов.

Юношите за същия период имат три участия на европейски първенства, като през 2002-а играем като домакини (треньор Пламен Бранков), а през 2010-а и 2011-а Васил Нанов и Георги Гаджев два пъти последователно класират отбора за финалите, като там завършват съответно на 15-о и 16-о място.

Миналата година девойките, пак водени от Венетка Начева, завършиха 16-и, а сега в Нови Сад финишираха на 11-а позиция.

Първата част приключи 1:0, след като Мелани Христова (общо 3 гола в мача) реализира при игра в числено превъзходство за българките. Следващите три четвъртини приключиха с равни резултати, като почти през целия двубой българките бяха напред, като на два пъти авансът им бе от 2 гола – 6:4 и 8:6.

Три минути преди края обаче французойките направиха обрат и за първи път поведоха – 8:9. 60 секунди по-късно Мелани Христова направи 9:9, а сладкият успех за отбора ни дойде с попадението в самия край на двубоя на Теодора Димитрова (общо 2 гола в мача).

Другите попадения за отбора ни реализираха Ива Джунова – 1, Виктория Минчева – 2 и Хрисияна Христова – 2, която отбеляза куриозен гол с удар от центъра на терена.

 

Коментарът на наставника


„В този последен и решителен мач за нас не показахме пълните си възможности, вероятно заради голямото напрежение – ката треньорката Венетка Начева. – Убедена съм, че ако бяхме играли така, както срещу някои от най-силните отбори в Европа, щяхме да спечелих срещу французойките с по-голяма разлика.

Благодаря на момичетата за пълното себераздаване и доброто представяне на шампионата като цяло. Доволна съм, защото показахме, че българските отбори отново могат да играят с успех на европейските първенства. Надявам се това класиране да не остане незабелязано, а и да бъде оценено по достойнство.“

 

Резултати


Четвъртфинали: Русия – Испания 8:9, Великобритания – Унгария 7-13, Гърция – Италия 10:6, Холандия – Сърбия 13:6.

За 9-10 място: Словакия – Израел 11:6, за 11-12 място България – Франция 10:9, за 13-14 място Турция – Чехия 13:5, за 15-16 място Румъния – Португалия 12:6.

 

Николай Кръстев, Нови Сад

Снимка: Авторът

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: водна топка, девойки, европейско, Нови Сад


Delfina

Спринт
Други новини