БГ EN

Защо издържаме в сауната?

06-03-2018 11:10

 

Ако скочите във вода, нагрята до 90 °С, ще е фатално. В помещение със същата температура на въздуха обаче издържате без особени проблеми.

Защо човек преживява сауната? Тя дори му доставя удоволствие и в повечето случаи даже е полезна. 90 градуса не са ли равни на 90 градуса? Тук има повече физика, отколкото изглежда на пръв поглед.


Усещането на човек за горещо е свързано директно не толкова с температурата, колкото с топлинния или енергийния поток, който “се влива” в кожата.

Разбира се, той зависи от температурата на околната среда, но решаващата роля е на топлопроводимостта. И тъй като водата е далеч по-добър проводник на топлината от въздуха - топлопроводимостта й е 24 пъти по-висока от тази на въздуха, хората издържат добре 90 градуса в сауната, докато потапянето в 90-градусова вода би било ужасно болезнено и на практика смъртоносно.

 

 

Когато сте в сауната, от време на време поливате горещата печка с вода. Тя се изпарява, повишава влажността на въздуха и съответно топлопроводимостта на вече влажния въздух. В този момент усещате, че ви става много по-горещо, въпреки че температурата всъщност спада, макар и леко, заради студената вода.


По същия начин при 30 °С и висока влажност на въздуха на екватора например жегата се усеща много по-силно, отколкото на същата температура при по-сух климат.


В сауната, естествено, на долните пейки е по-хладно, отколкото на горните, защото топлият въздух се издига, тъй като е по-лек. Но при “освежаване” с вода, съпроводено от размахване на кърпи, този ефект може временно да се “обърне”.

 


Има и още една чисто физична причина за това, че водната баня на печката се усеща като по-гореща. Тялото се охлажда чрез изпотяване. Влажният въздух обаче възпрепятства изпаряването на потта.


И въпреки че сауната е, общо взето, полезна, хора със сърдечни и някои други заболявания би трябвало да я избягват. Дори обикновената настинка не се лекува в сауна, противно на разпространеното обратно мнение. Ако влезете на горещо вече настинал, организмът ви, който е поразен, ще бъде подложен на допълнително натоварване и ще се разболеете още повече.

 

Болестотворните бактерии и вируси умират обикновено при над 55-60 °С, а в сауната, въпреки жегата вътре, температурата на човешкото тяло се повишава в общия случай едва до 38 градуса.


В парната баня градусите са доста по-ниски от тези в сауната - обикновено между 45 и 55, при влажност на въздуха близо 100%. Затова се понася добре от тялото.

 

Източник: Обекти

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сауна, здраве


Delfina

Спринт
Други новини