БГ EN

Статия на човек на BGswim.com прави фурор в Испания

25-10-2017 13:01 | Василен Димитров


Статия на кореспондента на BGswim.com Андрей Демирев за историята на водната топка в Билбао предизвика фурор в Испания.

Изследването, публикувано в специализирания сайт waterpoloelblog, направи мълниеносно 652 спoделяния във Фейсбук.


„В Испания има спор къде се е играл първият мач по водна топка. Едни твърдят, че е на плажа в Барселона. Други, че се е бил в река Нервион в Португалете, градче до Билбао, през август 1913 г.  Седмица по-късно, по време на празниците на Билбао се провежда двубой в същата река пред кметството на града“, разяснява Демирев.

„Година по-късно се провежда и първото първенство на баската провинция Биская. Участват шест отбора, включително и...Атлетик (Билбао). Тогава се е смятало, че водната топка е футбол във вода и играчи на известния баски отбор са се опитали да играят и ватерполо. Изглежда, че не им се е отдал особено добре този непознат за тях спорт, защото повече не се чува за отбор по водна топка на Атлетик Билао. Онова първенство печели клуб Депортиво (Билбао). 80 години по-късно станах треньор в този клуб и ровейки се в архивите му открих този интересен случай, за който малцина от по-възрастните знаеха в града“, продължава любопитния си разказ Демирев.


Фактът, че Атлетик (Билбао) е имал, макар и за кратко, отбор по водна топка, предизвиква този необичайно голям интерес към статията.„Използвах цар футбол, за да се обърне по-голямо внимание и към водната топка в Билбао. 104 г. след онзи мач по водна топка пред кметството на града , през тазгодишните празници на града, клуб Депортиво организира турнир по водна топка на същото място, предизвикал голям медиен интерес“, допълва бившият кореспондент на БНР, застанал зад микрофона на БНТ за футболни мачове от много големи първенства.


Андрей Демирев има в специална рубрика в waterpoloelblog, а сайтът е известен и с друго име - Enfermos del balón amarrillo (Болни от жълтата топка).

Публикациите му за водната топка на световното първенство в Будапеща, което отразяваше напоително за BGswim.com, регистрираха  по 40 000 влизания на ден в дните на шампионата.

„Никъде на испански нямаше подобни подробни хроники от мачовете в Будапеща. Четат от Билбао, Биская, Испания, Южна Америка, САЩ. Президентът на Испанската плува федерация ми каза, че никой в Испания не пише за водна топка като мен“, допълни Демирев.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Андрей Демирев, история, водна топка, социални мрежи


Delfina

Спринт
Други новини