БГ EN

Не давайте на деца енергийни напитки с кофеин

12-09-2018 10:50

 

Енергийните напитки със съдържание на кофеин са опасни за децата, а специалните спортни напитки съдържат прекалено много захар и също трябва да бъдат избягвани от малчуганите, твърдят специалисти от Канадското педиатрично общество.

 

Те съветват децата и тийнейджърите да избягват консумацията на енергийни напитки, защото носят сериозни здравословни рискове, а спортните напитки могат да допринесат за затлъстяване и образуването на кариеси по зъбите.

 

Д-р Катрин Паунд, педиатър в детската болница в Източен Онтарио, споделя свои наблюдения от нарасналата употреба на енергийни и спортни напитки сред малчуганите:

„Искаме да информираме педиатрите и обществото за скритите рискове от консумацията на тези два вида напитки.


Средностатистически едно дете няма нужда от подобни напитки. За хидратация водата е напълно достатъчна и всъщност - много по-полезна.“


Енергийните и спортни напитки допринасят значително за епидемията от наднормено тегло, а съдържанието на кофеин в енергийните напитки е особено вредно за малчуганите. Децата не могат да усвояват кофеина по същия начин, както възрастните, което означава, че са по-податливи на страничните ефекти от консумацията му.

 

Затова специалистите препоръчват най-малките да стоят настрана от подобни напитки и да се придържат към водата като метод за хидратация както в училище, така и извън него.

 

Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: енергийни напитки, кофеин, вредно


Delfina

Спринт
Други новини