БГ EN

Защо плуването е незаменимо за здравето и красотата

30-09-2018 14:01

 

По-популярен от фитнеса, но по-рядко изпозлван, този начин на спортуване прави чудеса с тялото ви.

 

Ето какви!

 

1. Ефект с по-малко усилия


Плуването всъщност е спортуване, без излишно натоварване на ставите – във водата тялото ви става по-леко. Ако сте във водата до кръста, тое два пъти по-леко, ако се потопите до шията, ще усещате само 10% от теглото си. Останалите 90% са във водата. Това означава, че тя е идеалната среда за спортни занимания, особено ако сте с наднормено тегло или страдате от артрит.

 

2. Подобрява мускулният тонус


насладата от плуването е свързана с тонизирането на мускулите, както и стягането им. Те стават по-силни, особено ако съчетавате плуването с аеробни упражнения. Плътността на водата е 12 пъти повече от тази на въздуха, което изисква повече усилия за работа на мускулите, а това прави работата с тях доста по-ефективна. За жените плуването има още едно предимство: то укрепва костите, които стават доста по-крехки след менопаузата.

 

3. Развива гъвкавост


По време на плуването ставите и сухожилията са в постоянно движение: кръговите движения на ръцете укрепват раменния пояс, а движенията на краката – тазовите кости. Изключително полезно е действието върху гръбнака: по време на плуването той се разтяга, а това намества прешлените, което подобрява като цяло гъвкавостта и подвижността на цялото тяло.

 

4. За здраво сърце


Освен трицепса и коремната преса, плуването тренира и друг важен мускул – сърцето. За това помага активната аеробна дейност във водата – мускулите на сърцето постоянно се свиват и разширяват. Това от своя страна помага за подобряване на притока на кръв в тялото. Според изследванията плуването дава възможност на тялото да се справи с вътрешните възпалителни процеси в различните органи, които водят често до сърдечни заболявания. Особено при жените плуването намалява риска от коронарна болест на сърцето с 30-40%.

 

 

5. Контрол на теглото


Плуването е един от най-енергийно изизксващите видове спорт, следователно е идеален за онези, които желаят да загубят малко от теглото си. 10 минути плуване в стил Брус води до загубата на 60 калории, а при плуване по гръб – до 80 калории. Плуване свободен стил може да ви лиши от 100 калории, а бътерфлай за 10 минути – до 150 калории. Плуване по половин час три пъти в седмицата понижава риска от развитие на диабет тип 2 при мъжете с 10%. А при жените за това е достатъчна само една тренировка на седмица.

 

6. Помага при астма


Благодарение на оптималната влажност в басейна, астматиците могат да се чувстват далеч по-комфортно. Според изследванията след 6 седмици редовно плуване оплакванията при астматиците намаляват чувствително. При много от тях оплакванията не се повтарят в продължение на година и половина. Дори и да нямате подобни проблеми, плуването увеличава капацитета на белите дробове и помага за поодбряването на правилното дишане.

 

7. Понижава нивата на холестерола


Здравето е неразривно свързано с количеството на холестерола в кръвта: колкото по-високо е нивото на добрия холестерол (HDL), а по-ниско нивото на лошия (LDL), толкова по-здрави сме. Плуването помага да се поддържа правилния баланс на липопротеините и подобрява състоянието на кръвоносните и лимфните съдове.

 

8. Бори се със стреса и помага на работата на мозъка


Една от безспорните ползи на плуването е свързана с производството на ендорфини, които са в основата на психичното ни здраве. Освен това отпускащият ефект от плуването се сравнява с този след заниманията с йога – причината за това е комбинацията от рзтягане и подходящи техники за дишане. Плуването е медитативен процес, по време на който звукът на водата и дишането помагат за изчистване на съзнанието от излишни мисли.

 

По времеме на плуването в организма се активира неврогенеза и възстановяване на загубените в резултат на стрес нервни клетки.

 

Източник: Еlle

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: плуване, здраве


Delfina

Спринт
Други новини