БГ EN

Оставете децата сами да заговорят за състезанието

12-11-2017 11:21

 

Професионални атлети биват питани за най-кошмарните им изживявания, свързани със спорта като деца. И познайте какво: те споменавали прибирането вкъщи с мама и татко след състезание.

 

Оказва се, че без да искат, голяма част от родителите често превръщат прибирането от тренировка или състезание в истински ад за малчуганите.

 

Не става дума за зли родители, които крещят или подкопават авторитета на треньорите или за такива, които хокат децата за собственото им представяне.

 

„Кошмарните“ спортни родители обикновено започват да обсъждат състезанието още, докато малчуганът седи потен на задната седалка. Правят го с най-добри намерения, естествено, но в минутите и часовете след игра, независимо дали е спечелило или загубило, детето има нужда от малко дистанция.

 

През точно този период то преминава през транзитното състояние от спортист обратно към дете. Затова е важно и родителят да претърпи подобна бърза метаморфоза, само че от ролята си на спортен зрител обратно към мама или татко.

 

Много успели атлети в днешно време казват, че дори повече са предпочитали бабите и дядовците им да са сред публиката, вместо родителите. Това се дължи на факта, че баба и дядо изпитват удоволствие просто от факта, че са там и, че техните внуци участват, независимо от спорта или крайния резултат.

 

Децата усещат това. Баба и дядо са много по-склонни да дадат прегръдка с думите: „Много ми хареса да те гледам как играеш“ и с това да приключат разговора.

 

Средностатистическият родител обаче често отива една стъпка по-нататък с технически коментари, съвети и забележки. Това е излишна за момента информация, от която детето има най-малка нужда, защото забележките по адрес както на неговите съотборници, така и на треньорите, влизат в конфликт със спортсменското поведение, на което те трябва да се учат децата чрез спорта.

 

Затова експертите съветват родителите да изчакат децата сами да започнат разговора за играта. Спортът е едно от малкото неща в живота на едно растящо дете, където от родителите най-често се очаква да се отдръпнат и да оставят малчуганите да поемат нещата в свои ръце.

 

Източник: Новите родители

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: родители, възпитание, полезно, психология


Delfina

Спринт
Други новини