БГ EN

Как да си изберем аквариум

20-11-2017 08:19 | Венелин Кьосев

 

Доктор Венелин Кьосев е най-новият автор в BGswim.com. В собствена рубрика страстният акварист ще ви запознава с тънкостите в отглеждането на рибки и водни обитатели в домашна обстановка. Чрез препратки към  историята ще разбули за неизкушените един нов свят. Втората тема в рубриката „Венко Кьосев- Докторът на рибите” е посветена на това как да си изберем аквариум.

Здравейте отново! Ще продължа темата за тихите и кротки домашни любимци. Много често използваме израза студен като риба. Тук аз ще възразя. Наблюдавал съм толкова бурни брачни игри при двойки риби, с целувки, ухажване, прегръдки, че някой хора биха могли да завидят за такова отношение към партньора. 


Не само това е нещото, което изненадва при поведението на красивите водни любимци. Има видове, които, отглеждайки поколението си, се грижат дълго време за тях. При поява на опасност майката приютява малките си на най-сигурното място- в устата си. При други, основната грижа за поколението поема мъжкият индивид.

 

За разлика от нас хората, където по традиция приемаме, че женската половинка е носителят на красотата, при рибите, а и при другите водни обитатели е точно обратното. Мъжкият е по-пъстрият, с по-големите и по-дълги плавници. Това разбира се има обяснение. Мъжкият индивид е  борещият се за женската. Доказващият се колко по-красив и силен е пред съперника.

Точно това поведение в Сингапур използват да организират битки. Точно така - битки като корида. Но не с бикове. В достатъчно малък аквариум две мъжки могат да се бият до смърт. Както се казва: няма място и за двамата в това тясно пространство.Да се върна обаче на нашата тема.

 

Как да изберем подходящия аквариум за нашите любимци.


Първо е добре да си изясним идеята какви рибки искаме да има в него?

Ще се наслаждаваме ли само на тези красавци или ще искаме и да опитаме да ги размножим? Колко големи ще са рибките?

Често ли ще пътуваме и ще ги оставяме без надзор?

Най-важното нещо е с какво пространство разполагаме за аквариума.

 

 

На второ място къде ще разположим аквариума?


Ако в стаята има прозорец, директната слънчева светлина не трябва да огрява аквариума постоянно. Най-добре е слънчевите лъчи да падат под ъгъл и странично върху аквариума, като те трябва да огряват аквариума в сутрешните часове на деня. Ако това условие не е спазено стъклата на водния дом на нашите любимци бързо ще се покрият със зелени водорасли.

 

Трето - добре е да си набавим помпа за обогатяване на водата с кислород.

Ако все пак не го направим, например при кръглите аквариуми с форма на чаша, трябва да подберем подходящи за тези условия рибки. Например Бета, или т. нар. воалеста бойна рибка или Сиамска бойна рибка.

Това са същите Сингапурски бойци, за които ви разказах по-горе.

 

 

Четвърто - да предвидим типа осветление по причината къде ще бъде аквариумът.

В помещение без слънчева светлина светлинният източник трябва да е по силен от този при помещение с прозорци. Трябва да се подсигури 10-12 часа светлина. Преди беше трудно, използвахме какви ли не поставки и стойки за лампи. Сега обаче има чудесни фабрични осветителни тела за аквариуми - от такива, използващи специализирани луминесцентни тръби с определен светлинен спектър и мощност, до светодиодни лампи и тела за различните изисквания на аквариумите.

В зависимост от това дали в аквариумът ще гледате само рибки или ще добавите живи растения, дали обитателите ще са сладководни или соленоводни. За начинаещите акваристи ще препоръчам да започнат със сладководна акваристика.

За ентусиастите и по-смелите акваристи бих подкрепил ако искат да опитат и със соленоводни любимци- разбира се има повече изисквания към този вид аквариуми, но ако в него няма живи корали той не е много по-труден за любителите.

Сигурно мнозина са попадали на телевизионното предаването на канал Дискавъри за създаването на аквариуми. То е американско, но аквариумите, които там се реализират, са предимно соленоводни и то не с големи, а направо огромни размери - от порядъка на стотици, че и до хиляди литри.

 

 

Пето – дали трябва да предвидите нагревател за поддържане на температурата на водата в студения период. 


Това не е проблем, тъй като на пазара се предлагат нагреватели с различна мощност и термостат.

 

Шесто - дънен субстрат или пясък?

 

Важно е да го има. Ще предаде на вашия аквариум автентичен вид. В противен случай ще имате една кутия с вода, а не кътче от природата в дома си.

 

Накрая, но не последно място, ако аквариумът не кръгъл с една рибка в него ( тук в съзнанието ми изниква споменът за сериала “Кухня”. Там в кръглият аквариум имаше една единствена рибка- Бета. Даже си имаше име Аркадий V). Та ако не е кръгъл, трябва да помислим за филтрираща система.

Това ще следващата ни тема – как да поддържаме водата на домашните любимци чиста. Погрешно е схващането водата в аквариума често да се подменя. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: акваристика, любопитно, полезно, рибки, Венелин Кьосев


Delfina

Спринт
Други новини