БГ EN

Опасно ли е да се смесват риба и млечни храни?

28-09-2018 10:26

 

Чували сте хиляди пъти от родители, баби и дядовци, че не е хубаво да ядете мляко и риба заедно, защото не е полезно за организма.

 

Какво всъщност се случва ако смесите двете храни? Тялото ви ще го понесе ли?

 

Според аюрведа рибата не е вегетарианска храна, докато млякото, въпреки че е животински продукт, се счита за такава. Философията определя комбинацията за несъвместима във всеки един смисъл.

Проучването показва, че консумацията на двете може да предизвика химична реакция в кръвта, водеща до пигментация на кожата или заболяване, наречено левкодерма.

 

Освен това, млякото има охлаждащ ефект върху тялото, докато рибата има ефект на нагряване. Ако се консумират заедно, те могат да причинят освобождаване на енергии, които могат да бъдат вредни за тялото и да предизвикат различни алергии.

 

Според науката няма категорично доказателство, че комбинацията от мляко и риба е вредна за човешкото тяло.

Ако погледнем променящите се тенденции в храната, има много ястия (особено в средиземноморската кухня), в които се комбинират мляко и риба, а специалистите по хранене ги смятат за изключително полезни за заболявания, свързани със сърцето и мозъка, имунната система...

 

Ако пиете мляко след консумирането на риба, всъщност приемате едновременно два хранителни продукта, богати на протеини, които изискват различни видове храносмилателни сокове за абсорбирането им. Това затруднява стомаха и може да доведе до дискомфорт и стомашни неразположения.

 

Източник: Тялото

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: риба, храна, здравословно


Delfina

Спринт
Други новини