БГ EN

Сауната - болницата на бедняка

10-09-2018 13:36


Всеки знае, че сауната е много полезна за здравето, особено през зимните месеци. Във Финландия, откъдето идва т.нар. суха гореща баня, казват, че тя е болницата на бедняка.

Да, сауната може да ви предпази от много заболявания, като оказва и благоприятно въздействие върху нервната, сърдечносъдовата, дихателната, ендокринната и други системи на човешкия организъм.

Според любителите на сауната тя е едно от хубавите открития на човека. Полезна е както за външния вид, така и за състоянието на организма, а и е истинско удоволствие, особено през зимата.

Антистрес действието й е задължително.

Разбира се, има правила при използването на сауна, които трябва да се спазват, за да бъде процедурата ефективна и да не се превърне в риск за здравето.

Препоръчително е сауната да е с температура на въздуха от 80 до 110 градуса по Целзий. Процедурата предизвиква силно изпотяване, като за оптимален ефект трябва да се комбинира с контрастни душове. В конкретни условия може да се излезе и на въздух.

 

 

Ако за първи път влизате в сауна, трябва да стоите вътре в продължение на четири-пет минути, като постепенно удължавате престоя. Повече от 30 минути не би трябвало да я практикувате. Има и маниаци, които стоят по-дълго, но тогава е задължително качественото охлаждане в почивките и пиенето на много вода.

Ако човек е в добро здравословно състояние и няма противопоказания, може да посещава сауната всеки ден. Ако имате някакви хронични заболявания, трябва да се консултирате с лекар.

Бременни жени не бива да ползват сауна, както хора с кожни раздразнения или възпаления. Трябва да внимават и хора с ниско кръвно налягане, тъй като сауната допълнително го сваля.

Да развенчаем един мит - в сауната не се отслабва. Въпреки обилното потене, сауната не топи мазнини. Ако се усещате по-леки след процедурата, то е заради загубата на течности, а не на нежеланите тлъстинки.

 

Източник: lifestyle.bg

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: сауна, здраве


Delfina

Спринт
Други новини