БГ EN

Защо да бягате назад

03-12-2017 17:06

 

Бягането назад не е нова концепция. То е популярно в Япония от години, а вече се практикува усилено и в Европа. Ползите от този тип движение са много. Като за начало като тичате назад, използвате много повече мускули на краката и горите с около 30 % повече енергия.

Скорошно изследване показва, че ако тичате назад в продължение на 15-45 минути, губите с около 2,5 % повече тегло на седмица от нормалното тичане.

Изследвания на университета в Милано и този в Уелс пък твърдят, че тичането назад е по-щадящо за коленете, тъй като се стъпва по-меко.

 

Ето и някои други ползи:

  • Когато тичате напред може да отпуснете торса напред и това в дълготраен план да доведе до увреждане на позата и кръста. При бягане назад няма как да се получи, а точно обратното- гръбнакът винаги е изправен и позата се коригира натурално.
  • Ако искате да отслабнете, бягането назад е добра идея. Според някои експерти то гори с 20 % повече калории, отколкото нормалното тичане.
  • Когато се движите назад, вие полагате повече усилия по отношение на движението, тъй като е по-трудно да се преместите от една точка в друга. Това повишава сърдечносъдовата ефективност и подобрява издръжливостта.
  • Тичането назад не само ще укрепи мускулите ви, но ще направи вашите прасци и бедра по-балансирани, тъй като ще се сдобиете с повече мускулна сила.
  • И не на последно място, можете да тичате назад дори да имате някакви контузии/наранявания. Нормалното тичане поставя под сериозно напрежение подбедрицата и коленете. Тичането назад активира противоположните групи, така че можете да поддържате своя фитнес режим дори да имате болки в гърба или големия пищял.

    Източник: Тялото

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: тичане, здраве


Delfina

Спринт
Други новини