БГ EN

Как вертикалните ритания подобряват подводните

05-12-2017 10:57 | Деян Гечев

 

Упражненията за вертикални ритания са прекрасен начин за подобряването на силата в краката. Създава кораво ядро.  ( Думата идва от английската език -  core.  Превежда се като ядро, сърцевина, но всъщност спрямо спортната терминология най-обяснимо е като "активна зона". Малко е объркващо и трудно за разбиране в първия момент, но ето какво точно се визира. Става въпрос за точно определена група от мускули, в която влизат следните: коремните, мускулите в долната и средната част на гърба, ханша, глутеусите и дори част от гръдните. Връзката с плуването е огромна. Тази мускулна група взема дейно участие във всички аспекти на плуването - от старта до самия финал).

 

И на трето място вертикалните ритания усъвършенстват подводната част. Трите изключително ключови детайли, които трябва да притежават всички елитни плувци.

 

Здравите и мощни крака помагат на състезателите да запазят правилната позиция на тялото за по-дълго време, когато умората започне да си казва думата. Защото когато тя настъпи, долната част на тялото потъва, челното съпротивление нараства. И в крайна сметка състезателите стават по-бавни.

 

 

Великият Александър Попов можеше да изплува 50 метра крака кроул за 27 секунди. И това подчертава какво означават яките долни крайници. Особено за спринтьорите – неуморими и работещи непрестанно.


Ядрото
е от също толкова голямо значение, както и краката, защото когато е крепко ще задържи тялото в най-хидродинамична позиция в най-критичните моменти от плуването.


Колосалната роля на подводното е позната на всички и е добре известно, че плувците, които го владеят печелят адски много от него.


Тези факти само доказват с какъв мощен арсенал трябва да разполага един плувец, за да бъде на едно високо ниво.


Съществуват множество упражнения с помощта, на които можем да го изградим, но вертикалните ритания дават огромен тласък в развитието трениращите.

 

Ето някои от най-важните плюсове:


1. Ще подобрят силата на подводното.


Когато правим подводно, ние се фокусираме почти изцяло върху ритането само в едната посока, всъщност, това се случва без дори да го мислим.

 

Да речем, че плуваме подводно на бътерфлай – цялото ни внимание отива за удара надолу, а този нагоре остава изцяло забравен. Ако започнем да обръщаме внимание и на удара в противоположната посока, ние си гарантираме значително подобряване.


 

Вертикалните ритания ни учат да натискаме еднакво и в двете посоки. Защото ако се съсредоточим само в едната, ще започнем да потъваме.

 



2. Ще подобрят техниката на подводното.


Добрите подводничари използват цялото си тяло, за да правят тези перфектни и уникални подводни. Плувците от калибъра на Райън Лохти, Майкъл Фелпс и Каелъб Дресъл, ги правят по такъв начин, че дори изглежда елементарно, но когато дойде ред и ние да се пробваме, разбираме, че не е толкова лесно.

 

Вертикалните ритания помагат за включване на цялото тяло в правенето на подводни, което помага за тяхното усвояване.

 



3. Укрепват ядрото.


Вече споменахме за ролята на ядрото в плуването. Плувците трябва да го тренират постоянно, за да създадат един железен корсет от коремни мускули, който да им е от полза. Вертикалните ритания са един от най-добрите начини за неговото укрепване във водата.


 



4. Правят краката ни по-силни.


С помощта на този вид упражнение можем значително да увеличим силата си в краката, защото използваме основно тях, за да го правим.

Първоначално упражненията за вертикалните ритания са наистина трудни за изпълнение. Дори невъзможни за някои.


Може да започнем да го правим с плавници и ръце, прибрани до тялото.



С много тренировки и усилия, ще дойде момент, в който ще започнем да успяваме да изкараме ръцете малко над водата, докато в накрая успеем да ги изпънем в стриймлайн позиция (максимално обтекаемата).


След като задобреем още повече, ще дойде ред да свалим и плавниците.


И за финал, когато станем майстори на вертикалните ритания, можем да вдигнем още малко летвата, като сложим и колан с тежести.


 


5. Можем да направим много ритания за кратко време.


Вертикалните ритания са най-ефективният начин за правенето на делфинови удари за кратък период от време.


Все пак, по колко делфинови удара правим в подводното след всяко отблъскване от стената? По два? По три?


Да кажем, че плуваме 5 километра кроул на малък басейн и след всяко отблъскване от стената правим по 3 удара. 5 километра са 200 дължини по 3 удара прави точно 600 за цялата тренировка.


Ако към всяка тренировка включим едни 10 минути за вертикалните ритания и предположим, че за 1 секунда правим по 1,5 ритания се получават общо 900 удара!

Можем да увеличим техния брой многократно и то за такъв малък интервал от време.

Приятна тренировка!

 


 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вертикални ритания, тренировки, полезно, Деян Гечев


Delfina

Спринт
Други новини