БГ EN

Вижте как се раждат вълните на сушата

07-12-2017 10:34 | Василен Димитров


Функционирането на специално изработени гигантски резервоари показва ясно как се зараждат вълните. Дават много отговори за мореплаването и безопасността във водата. 

В тази насока бяха проведени серия от тестове от учените в Университета в Плимут (Великобритания).

Самите машини, позиционирани внаучно-изследователският център на учебното заведение са дело на компанията „Единбург дизайн“.
Именно в Университета на Плимут преди 5 години д-р Алексис Кърк успя да извлече музика от изкуствено създадени вълни в басейн. Покривайки се със сензори за движение, контролиращи вълните и предаващи електронни сигнали на синтезатор, британецът изсвири първата аква мелодия в историята.

Стотици хора наблюдаваха през 2012 г. представлението "Оркестъра на вълните". За 12-минутното шоу допринесе и композиторът Самюъл Фриман.

Вълните бяха произведени от 24 гигантски гребла, а "диригентът" - д-р Кърк, контролирал броя и размера им.Технологита на създаването на „Музиката на водата“ действа по следния начин: колкото по-силно движи ръцете си д-р Алексис Кърк, мощна и интензивна е мелодията.  Повдигайки ръцете си, той променя тона.

Управляваше с джойстици силата на звука. В басейна бе поставена и голяма шамандура, която издаваше звук като камбана, когато я удари вълна.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: вълни, музика на водата, Плимут, наука, море


Delfina

Спринт
Други новини