БГ EN

Как плувецът да си избере треньор

26-12-2017 11:00 | BGswim.com

 

Всеки спортист достига до момента, в който да вземе решениено при кого да избере да тренира. Дилемата е валидна не само за професионалиста, но и за начинаещите. Ето и пет съвета, които да бъдат взети предвид при избора на треньор. 

 

1. Отговорете на въпроса "Защо?"

 

Защо искате да използвате услугите на треньор? Всеки спортист ще има свой собствен отговор. Някой е твърде зает, за да планира самостоятелно подготовката си и да оценява резултатите си. Някой се нуждае от допълнителна мотивация и препоръки как да се запази без травми. Някой просто не е сигурен, че тренира правилно и иска да подобри техниката си. Изборът е взависимост от това какво искате да получите от работата с треньор.

 

Ако сте начинаещ, намерете трърпелив треньор, който да ви помогне да избегнете грешки и да предотвратите травми. Ако се опитвате да подобрите резултатите си, изберете опитен треньор с научен подход към процеса на подготовка.

 

 

2. Вземете под внимание личния опит и компетентност

 

Треньорът трябва да бъде ентусиазиран спортист, експерт по физиология и гуру в техниката, той трябва да вдъхновява и мотивира. Ефективният треньор има дълбоко разбиране за процеса на обучение, независимо дали има диплома, или не. Имате нужда от човек, който да обясни защо правите конкретно упражнение. Ако не разбирате за какво го правите, няма да постигнете напредък.

 

Що се отнася до личния опит, не винаги талантливият атлет ще бъде талантлив треньор. Изберете наставник, който ще приспособи подготовката към вашия график, ще вземе предвид вашите семейни обстоятелства. Само тогава ще постигнете доверие.

 

 

3. Намерете философски подход

 

Различните треньори имат различен стил на работа. Няма понятие за "правилен" или "грешен" подход, важно е да разберете какво е точното за вас. Запознайте се с треньорът задочно - може би е давал интервюта, има профили в социални мрежи или има научни публиации.

 

Обърнете внимание дали вижданията му и методите за процеса на обучение и живота като цяло не противоречат на вашите цели. Доверете се на интуицията си.

 

4. Обърнете внимание на личните качества

 

Успехът на подготвителния процес до голяма степен зависи от комуникацията с треньора. Трябва да се чувствате добре с вашия ментор.

 

Ако сте смутен да кажете, че сте пропуснали тренировка по лични причини или от дадено упражнение се чувствате зле, няма да получите желания резултат от работата с този човек. Колкото повече доверие имате, толкова по-успешно ще бъде вашата съвместна работа.

 

 

 

5. Обсъдете организационни въпроси предварително

 

Когато вече сте избрали треньор, обсъдете какви услуги ще осигури той и кои не. Важно е да уточните:

 

- За какви резултати работите?

- Дължите ли такса за работата на треньора?

- Ще бъдат ли осигурени лагери и кой ги заплаща, кой ги организира?

- Кави са финансовите изисквания от треньора при евнтуални парични премии?

 

И, разбира се, не забравяйте, че всички хора са уникални. Така че не се страхувайте да задавате въпроси на треньора, за да достигнете до успех.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: треньор, тренировки


Delfina

Спринт
Други новини