БГ EN

Вижте кой къде спаси кръста на Богоявление (снимки)

Радул Димитров хвана Кръста в Бургас. Снимки: Светозар Добричков (Dobrichkophoto)
Радул Димитров хвана Кръста в Бургас. Снимки: Светозар Добричков (Dobrichkophoto)
06-01-2018 17:55 | BGswim.com

 

Радул Димитров спаси Кръста от водите на Черно море край Бургас. Той е на 20 години, плувец и за втори път участва в Богоявленския ритуал. 56 души скочиха за Кръста.

 

От водите на езерото в квартал „Дружба“ в София Кръста извади 20-годишният Александър Лебешковски.  

 

32-годишният Емил Атанасов извади Кръста от Черно море край Варна.

 

30-годишният Стойно Гатов улови Кръста във водите на река Марица, течаща през Пловдив. Над 100 души си пробваха късмета.

 

От река Дунав течаща край Русе Кръста бе изваден от 23-годишният Теодор Цветков.   

 

Станко Танев хвана Кръста в езерото в парка „Йордан Капсамунов“ в Стара Загора.     

 

На Богоявление християните честват кръщението на Иисус Христос в река Йордан от Йоан Кръстител. Тогава, според евангелията, Светият Дух слязъл върху него в образа на гълъб и се чул глас от небето: „Ти си Моят възлюбен Син; в тебе е Моето благоволение“. Това е първото свидетелство, записано в Светите писания, че именно Христос е Божият син.

 

По отколешна традиция на Богоявление (Йордановден) Българската православна църква отбелязва празника с празничен водосвет, след който свещеник хвърля Кръст във водна площ (море, река, язовир, поток, вир, вада). Млади мъже се хвърлят стръвно в ледените води, за да Го извадят и предпазят от потъване, като по този начин спасяват основният символ на християнството.

 

Вярва се, че който Го извади, ще е здрав и честит през цялата година и на особена почит. До смъртта си уловилият Св. Кръст помни това събитие и го разказва на деца и внуци.  

 

Долните снимки са от спасяването на кръста в Бургас.

 


 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Богоявление, Йордановден


Delfina

Спринт
Други новини