БГ EN

Как Община Варна насърчава децата да плуват

25-01-2018 09:24

 

През тази година Община Варна продължава програмата си за начално обучение на децата във всички видове спорт. Тренировките в първите месеци са безплатни.

Един от най-предпочитаните спортове е плуването. В много детски градини в града бяха построени басейни, за да има къде децата да се обучават.

 

Вече пета година във варненската детска градина "Калина Малина" малчуганите на възраст от 4 до 7 години се учат да плуват. Тренировките са два пъти седмично и се провеждат в новия корпус с басейн, построен за тази цел в двора на детското заведение.

 

„Заниманията по плуване се провеждат по учебна програма, имат учебен характер имат учебен характер, децата се научават да плуват до 4-та група. И това става с желанието на родителите. От цялата детска градина плуват около 80% от децата“, коментира Петранка Николова - директор на детска градина "Калина Малина".

 

В детската градина са спазени всички изисквания за часовете по плуване.

Редовно се вземат проби и се изследва водата. Има треньор и спасител. А басейнът, където децата се учат да плуват, е съобразен с възрастта им и е напълно обезопасен.

 

Това им дава възможност да се чувстват сигурни, да се отпуснат и да не се страхуват от водата, казват педагозите.

 

„Децата се научават да се държат над водата, научават се да плуват под вода и се научават на определени игри вътре. Провиране през обръч, занимание с топка и като цяло с елементи на художествената гимнастика в басейна.

С въвеждането на часовете по плуване децата боледуват по-малко от вирусни инфекции“, допълва Петранка Николова.

Венцислав Дражев добавя, че плуването е важно, защото помага на сърдечно-съдовата система, срещу затлъстяването е добре, общата кондиция на организма, опорно-двигателния апарат.


Плуването е част от учебната програма, заложена от общината, в детските градини с басейни.


„Тези басейни се финансират, тяхната издръжка е от Община Варна по отношение на издръжката им. И това е една идея като морски град нали нашите деца да могат да плуват, да са силни, закалени, да са здрави.


В края на годината отбори от детските градини с басейни участват в състезание по плуване, организирано от Община Варна. А децата от "Калина Малина" вече имат няколко спечелени награди“, завършва Петранка Николова.

 

Вижте репортажа на БНТ ТУК

 

Снимка: Евгени Цеков

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Варна, плуване, обучение, деца, детски градини


Delfina

Спринт
Други новини