БГ EN

Ето защо жените отслабват по-трудно от мъжете

22-07-2018 14:31

 

Вероятно сте забелязали, че някои жени с повече килограми са постоянно на диета, ограничават се откъм храна, а същевременно мъжете около тях ядат от всичко по много, а същевременно изглеждат добре.

Това вероятно предизвиква лека завист от страна на нежния пол, но зад този реален феномен стоят редица причини, които в голяма степен са част от човешката природа.

Ще ви запознаем с най-важните фактори, поради които жените отслабват по-трудно, а мъжете имат леко предимство в поддържането на форма. Това в никакъв случай не трябва да отчайва жените, а по-скоро да им помогне да разберат защо натрупват повече мазнини и кои са нещата, които биха им помогнали в отслабването.

 

1. Жените имат по-малко мускули 

 

Първата и основна причина за по-лесното отслабване при мъжете е, че те имат по-бърз метаболизъм от жените. Това е свързано с факта, че мъжете имат процентно повече мускулна тъкан от жените. Така поради това, че за разлика от мастната тъкан, мускулите постоянно изискват енергия, мъжете изгарят с 5-10% повече калории.

 

Повечето мускулатура при мъжете е свързан с основния мъжки хормон тестостерон, който присъства и в женското тяло, но в 10 пъти по-малка концентрация. Тестостеронът е познат като мъжки полов хормон, но той също така увеличава производството протеини и спомага за натрупването на мускулна маса в мъжкото тяло.

Повечето мускули, означават по-висок базов метаболизъм, или  казано с други думи - мъжете горят повече калории, дори когато гледат телевизия пред дивана.

 

 

2. Природата е създала жените по-закръглени

 

Един от най-важните за женското тяло хормони е естрогенът. Той, освен че е основен полов хормон - свързан с либидото и подготвяне на овулацията, има отношение и към натрупването на мазнините в типичните за жените места - бедра, ханш и дупе. Нормално жените винаги имат с 6 до 11 % повече подкожни мазнини от мъжете и то основно в долната половина на тялото. 

Освен това учени от Университета на Ню Саут Уелс в Австралия са установили, че жените изгарят по-малко калории след хранене, като така тялото на жените складира по-голяма част от мазнините в храната. Така въпреки че женското тяло изгаря по-добре мазнини при физическа активност от мъжкото, то също така по-добре поддържа мастните депа в тялото.

На вас това може да не ви звучи никак логично, но от еволюционна гледна точка това е предимство, чрез което тялото на жената може да се подготви в периодите на повишени нива на естрогени, а именно пубертета и ранните етапи на бременността.

 

3. Жените по-трудно устояват на изкушението от храната

 

За съжаление, когато става въпрос за психическа зависимост към храната и похапване поради емоционални състояния, жените са много по-податливи към изкушения. Националната лаборатория в Брукхейвън, САЩ е направила изследване, при което гладни мъже и жени са подложени на миризма и изображения на изкушаващи храни, като пица и торта.

Резултатите от теста показали, че мъжете много по-добре изключвали мислите и желанието насочени към храната, докато жените трудно се откъсвали от мисълта за любима храна. Други изследвания в областта показват, че при състояния на емоционален стрес, жените по-често посягат към храна, с цел да успокоят нервите си.

Причината за това е, че храната и най-вече голямото количество захар в нея, стимулира отделяне на серотонин в мозъка, който е свързан с чувство за удоволствие, щастие и намаляване на напрежението. Всяка жена знае, че именно ограничаване на сладките изкушения са най-трудната част от спазването на диета.

 

 

4. Диетите са по-ефективни при мъжете

 

Благодарение на по-бързия си метаболизъм, мъжкото тяло много бързо се повлиява от спазването на диета. В изследване на Британският журнал за храненето (British Journal of Nutrition) се посочва, че при едновременно спазване на едни и същи утвърдени диети за 2 месеца, мъжете губят два пъти повече килограми и три пъти повече мазнини, в сравнение с жените.

Причината за това е, че независимо от пола, за да "изгори" 1 кг мазнини, всеки човек трябва да направил дефицит от 7800 ккал, но поради по-малкото мускулатура и склонността към забавяне на метаболизма при диетата си, жените много по-бавно постигат тази цел.

 

5. На жените им личи по-малко при отслабване от мъжете

 

Ако сравняваме чисто визуално отслабването с няколко килограма между мъж и жена ще установим, че при жените това не е много видимо. Причината за това е в различния начин на натрупване на мазнини при мъжете и жените и формата на тялото.

Мъжете натрупват мазнини по-равномерно по-цялото и в областта на корема, а жените предимно в областта на ханша, бедрата и седалището.

Така, макар всяка жена да иска да свали няколко килограма именно от проблемните зони, това не се получава, защото не можем да накараме тялото да отслабва в определена част. Затова, за да е видим резултата и да се постигнат целите, трябва да се свалят значително повече килограми.

 

Източник: Framar.bg 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: диети, фитнес, здраве


Delfina

Спринт
Други новини