БГ EN

Жулн Верн и предизвестеното бъдеще

04-02-2018 08:30

 

Първото докосване до морето е разтърсващо преживяване. Ако си достатъчно голям, можеш да се опиташ да го опишеш с думи, ако си твърде малък и думите не ти служат, то остава „голямото синьо”. Толкова.

За някои морето е океан, без значение, резултатът е същият. Стихията влиза в кръвта ти, покорява те и те освобождава. Превръща те в част от себе си и безвъзвратно става част от тебе. „То е безпределна пустиня, в която човек никога не се чувства сам, защото усеща, че животът трепти около него.

Морето е само носител на едно свръхестествено и чудно съществуване, то е само движение и любов, то е живата безкрайност… живейте, живейте в дълбочините на морето, само тук човек е независим! Тук не признавам никакви господари! Тук аз съм свободен!..”

Ако можех, щях да го разкажа така, изпревариха ме само с около 150 години. Успокоявам се, че го е направил Жул Верн. Не можеш да имаш претенции към Владетеля на въображението.
Роден през 1828 г. – време, когато бъдещето ти е предварително начертано, натоварен с избраността на първороден син, Жул Габриел Верн пренаписва плана на живота си.През 1847 г. той заминава за Париж, за да учи право след Кралския лицей в Нант, според официалната семейна версия. Неофициално, Жул Верн се отдава на увлечението си – театъра, пише водевили и трагедии, убеден, че някой ден ще пише романи.

Във водовъртежа на театъра той се запознава с Александър Дюма, който го потапя завинаги в литературата. Вдъхновен от него, Жул решава, че ще създаде географски роман. Така, макар и завършил правното си образование, насред една ваканция в Париж той споделя с баща си, че след време може да стана добър писател, но в кантората никога няма да е нещо повече от лош адвокат.

Предначертаното бива пометено.Женомразец на 19 години, през 1857 г., влюбен до уши, Жул Верн се жени за 26-годишната Онорина Морел, красива вдовица, напомняща на първата му любов.

Онорина имала син Валентин и дъщеричка Сюзан. През 1859 г. двамата се сдобиват със собствено дете, Мишел, чието раждане връща Жул Верн в Париж.

През тази знаменита година Етцел, издателят на Жорж Санд и Балзак, се завръща в Париж. Около 3 години минават до срещата на Жул Верн с единствения му издател и добър приятел. Страниците на първия му роман завладяват Етцел и така 20 години Жул Верн предоставял по 2 романа на година за публикуване.


Жул Верн вече се е запознал с Жак Арго, пътешественик, който предал на младия автор своите спомени.

Разговорите им водят до написване на разказа „Първите кораби на мексиканския флот”, който започва с точна дата „18 октомври 1825 г…” След този разказ с точна дата започват повечето романи на Жул Верн.

Такова е началото и на книгата за капитан Немо, с оригинално название „Двадесет хиляди левги под водата“, част от поредицата „Необикновени пътешествия”.

 

Всяко прочитане на тази книга за морски подводни приключения те оставя изненадан. Страниците те водят в дълбините на онова „голямо синьо”, за което стана дума в началото. Книгата потвърждава вече известното ти за тайнствения живот под водата, а въображението ти рисува силуети на същества, които не си видял в научно-популярните филми.

Всяка дума води към следващо приключение и се оказва, че книгата ти няма страници, а оръфаната й от препрочитане корица вече те е завела до брега на морето. Или океана. Резултатът е същия.

 

 

Стихията е в кръвта ти и искаш да опиташ да ходиш по дъното, да дишаш под водата, да преживееш приключението. Да изпиташ онази свобода на безграничното.

Плуването никога не е достатъчно, следва гмуркане, гмуркане с водолазна екипировка…

Пълно потапяне.

Може би така се става водолаз или подводничар, или моряк. Само трябва малко кураж да оставиш въображението да те води и да осъществиш желанието си.


Мечтите за далечни пътешествия никога не са напразни. Мечтата на Жул Верн да се качи на тримачтова шхуна, почти осъществена на стар кораб, отплаващ към открито море, се разгръща в 65 романа, разкази, пиеси, либрета за оперети, преведени на 148 езика според статистиката на ЮНЕСКО.

11-годишното тогава момче, преоблечено като юнга, не успява да обиколи света. Какви пътувания обаче предприема – изстрелва се до луната, потъва до центъра на земята, открива тайнствен остров и има късмета да плава с капитан Немо.

До последния си ден през 1905 г. Жул Верн обикаля познатата ни и непозната вселена, ставайки в пет сутринта, за да последва въображението си.
Воден от мечтата си да пътешества, Жул Верн превръща всеки свой роман във фантастичен лабиринт, водещ въображението към неочаквани завои и непознати изходи.

Неговите приключения, които внезапно и неизменно, още от второто обръщане на страницата стават наши, са не просто пътувания, а пътешествия на въображението.

Неизбежно, днес го наричаме първия писател фантаст.
Знам една от 1002-те причини моят екземпляр от книгата „Капитан Немо” да е така оръфана. Мога да се обзаложа, че и при другите е така. Жул Верн ги е написал преди 140 години!!!

За статистиката: 64 от 108-те идеи са се сбъднали.

34 са осъществими; някои се считат за нереални.

Дали?

Сбъдването на описаните научни открития и изобретения самият Жул Верн нарича чисто съвпадение. Когато описвал научен феномен, той предварително изследвал всички достъпни източници и се опирал на много факти от книги, вестници, списания, реферати, които непрекъснато допълвал и създавал своеобразна картотека. Всеки роман или повест били основани именно на тези бележки. Колко много съвпадения или невероятно въображение и ум и над 100 години, за да ги осъществим.

Всеки път този факт ме обърква и обнадеждава. Фантазиите могат да се сбъдват.

Елена Матеева, Diving.bg 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: под вода, Жул Верн


Delfina

Спринт
Други новини