БГ EN

Турция строи копие на Босфора

16-02-2018 09:42 | BGswim.com

 

Правителството на Турция публикува маршрута на плавателния канал, който ще съединява Мраморно и Черно море, като по този начин дублира крайно натоварения пролив „Босфор“.

 

Новият проект, който е кръстен „Канал Истанбул“, ще бъде със следните параметри: дължина – 45 км, ширина – до 400 м  и дълбочина – до 25 метра.

 

По план строителството на канала ще започне в крайбрежния район на Истанбул „Кючюкчекмедже“ на езерото „Буюкчекмедже“ (съединено с Мраморно море) , като ще излезе на Черно море на север от езерото „Дурусу“.  

 

„Имаме намерение да започнем строителството на канала още тази година“, заяви министърът на транспорта на Турция Ахмед Арслан.

 

Първи за проекта публично се изказа президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган в хода на своята избирателна кампания през 2011 г.      

 

Намеренията са „Канал Истанбул“ да стане готов през 2023 г. По предварителни разчети каналът ще може да пропуска по около 150 съда в денонощие.  

 

„Канал Истанбул“ е от изключително икономическо и политическо значение за Турция, тъй като за разлика от пролива „Босфор“, който се регулира от международната конвенция „Монтрьо“, то новият канал ще бъде изцяло под юрисдикцията на турската държава.

 

По неговите брегове ще бъдат изградени нови жилищни комплекси, а откъм Черно море ще бъде изградена голяма марина и трето за Истанбул летище.    

 

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Канал Истанбул, Турция


Delfina

Спринт
Други новини