БГ EN

Покрихме нормативи в трети спорт за европейското в Шотландия

В Париж Христина Дамянова покри норматив за второто си европейско първенство при жените. Снимки: Gulliver Photos/Getty Images, Евгени Цеков и Делян Господинов
В Париж Христина Дамянова покри норматив за второто си европейско първенство при жените. Снимки: Gulliver Photos/Getty Images, Евгени Цеков и Делян Господинов
14-03-2018 13:23 | Василен Димитров

 

България си гарантира участието на трети спорт на европейското първенство в Глазгоу през август, след като в артистичното плуване също покриха нормативи.

Това стана по време на Световните серии на ФИНА в Париж. Преди това сметката в басейна откри Антъни Иванов. В скоковете във вода това сториха Димитър Исаев и Александър Костов. 

На първия кръг от Световните серии на ФИНА в Париж най-добрата ни състезателка в артистичното плуване (до миналата синхронно) - Христина Дамянова доби право за второто си европейско първенство.

Възпитаничката на Валентина Богачева-Хофман и софийския Левски Спарта 2000 направи това в техническата програма на солото. През 2016 г. се състезава в Лондон.

На волната по-добър резултат даде Александра Атанасова, която ще играе и при дуетите със съотборничката си във варненския Аква спорт и Далия Пенкова.

В Париж имахме още един дует - Мишел Хюбнер и Мария Киркова (НСА), а в съдийската колегия бе Мария Бинева.

Иначе в техническата програма на соло Христина Дамянова постигна резултат 73,434 точки. Остана след Атанасова в битката за нормативи във волната със 73,2333 т.

Там Атанасова, която е състезателка на Галина Георгиева, записа по-добър резултат - 74,900 т. В техническата е след Дамянова - 72,6466 т.

При дуетите дуетът на Аква спорт  записа в техническата 70,9963 и волната програма 73,7667. Тандемът на НСА - Мишел Хюбнер/Мария Киркова (с треньор Юлия Чубурова), съответно с 69,2230 т и 71,7000 т.

 

Резултати от Париж ТУК 

 

Иначе нормативи в плуването се покриват от 1 януари до 1 юли. Крак повлече Антъни Иванов в бътерфлая по време на Открития шампионат на Гърция в Атина.За останалите възможност ще е републиканското отборно първенство на басейн „Диана“, което ще се състои от петък до неделя. Нормативи ще може да се покриват и за Младежките олимпийски игри в Буенос Айрес.

 

За покриване на постижения, даващи право на участие важат само състезания, включени в календарите на ЛЕН, ФИНА и БФПС. Управителният съвет на БФПС запазва правото си за определяне на крайния състав за всички състезания от международния календар през 2018 г. при съобразява не със становище на Техническия комитет по плуване.


Нормативи в плуването за ЕП

 

За откритите води нормативи ще се покриват на контролното състезание, което ще се състои на 23 април на басейн „Диана“. Ще бъде на дистанцията 5 км.

 

Нормативи за открити води


В скоковете във вода Димитър Исаев (на долната снимка) и Александър Костов гарантираха първо участие на европейско първенство при мъже и жени във формата с останалите плувни спортове за първи път от Севиля през 1997 г.Тогава на кула ни представя Радослава Георгиева-Копчето.

На същия шампионат бе и последното ни участие в турнира по водна топка при мъжете. Отборът води Васил Нанов.

Тази година надпреварата ще бъде отново в Испания – 14-28 юли.

Иначе в самостоятелния европейски шампионат по скокове във вода в Киев през миналата година имахме представители. Треньорът Георги Чобанов заяви пред BGswim.com, че повече нормативи за Глазгоу няма да се гонят.


Височинните скокове не са в програмата на европейските шампионати.Най-добрият ни състезател Тодор Спасов продължава да тренира за големи състезания, нищо че през юни ще стане на 40 години.

В очакване е за покана за старт от Световната купа през октомври и сериите „Ред Бул Клиф Дайвинг“.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: нормативи, плувни спортове, европейско първенство, Глазгоу


Delfina

Спринт
Други новини