БГ EN

Как се прави Световна купа по модерен петобой

И този сезон българският модерен петобой ще разчита на Явор Пешлеевски (вляво) и Тодор Михалев, които станаха шести в света при мъжете през 2017 г.Снимки: БФМП
И този сезон българският модерен петобой ще разчита на Явор Пешлеевски (вляво) и Тодор Михалев, които станаха шести в света при мъжете през 2017 г.Снимки: БФМП
29-03-2018 11:35 | Василен Димитров


България ще се превърне в своеобразна световна столица на модерния петобой през тази година, след като две от важните състезания ще се организират у нас. От 25 до 27 май в София за първи път в историята ще се проведе кръг от Световната купа, при това четвърти – решителен за определянето на финала в Казахстан. В началото на юни пък международният турнир „Христо Чочев“ ще бъде арена за разпределянето на квотите в Младежките олимпийски игри в аржентинската столица Буенос Айрес.

Андрей Кузманов - председател на БФМП и член на бизнес комисията към UIPM (Международната федерация по модерен петобой) разкри в детайли подготовката на двете състезания.

Притеснен и озадачен е от занижения бюджет, отпуснат от министерството на младежта и спорта. Тази година държавните средства са 280 хиляди, с десет хиляди по-малко от предната, която беше най-успешната от десетилетия.


„БФМП е решена да проведе това състезание с цената на всичко. Не можем да си позволим издънка, а безспорно това ще се случи, ако не проведем Световната купа, която сме заявили още през 2016 г. България се ползва с изключително високо доверие в UIPM и според докладите на техническите делегати и наблюдатели именно у нас се организират едни от най-добрите домакинства на големи форуми. Гафът е недопустим, той ще дискредитира не само българския петобой, спорта ни изобщо, страната“, коментира Кузманов.Председателят на БФМП Андрей Кузманов

Поради ограничения бюджет ще изпратим участници само на още един кръг от Световната купа – този в Кечкемет (Унгария), 3-7 май, който ще бъде определен от треньорите на националния отбор Владимир Кузманов и Велко Братанов.

Първите два кръга от Световната купа ще се състоят съответно в Кайро (Египет) – 28 март-4 март, Лос Анджелис – 24-31март. Финалът е в столицата на Казахстан – Астана, 21-24 юни.
Намаленият бюджет може да стане причина да нямаме участник на световното първенство за мъже и жени в Мексико 1-9 септември. Още повече, че е в края на сезона.

Организацията на кръг от Световната купа с участието на 120-150 състезатели, е с ранг на планетарно първенство. Започва се година по-рано, когато от UIPM са потвърдени домакинствата. София беше одобрена още през 2016 г. на конгреса във Франкфурт, а заявката е от 2014-а. Ход на процедурата дава предоставянето на документите, в които се изтъкват предимствата на кандидатурата. Чрез тях се Правят се презентации.


Показват спортните обекти, гарантира се финансовата стабилност (от април месец м. г. от министерство на младежта и спорта има уверение, че ще бъде отпусната помощ, но потвърждението още не е пристигнало – б. а.). При последвалите конгреси се правят още цедки, ревизии. При окончателния избор се потвърждава домакинството, надеждността на обектите, провеждат се окончателните разговори със собствениците на коне.

В спортно-състезателен аспект като страна домакин имаме право на пълни състави – по четирима петобойци при мъжете и жените (другите са с по три) и една щафета – микс (от двата пола).

 

 

Само съдийският състав е от около 60 души. Общо взето те са универсални, но за фехтовката, където има субективен елемент и технически тънкости, си трябва специалисти. Треньорите, масажистите и останалите хора от екипите завишават още човешката маса.

Присъствието на лекарския екип, с линейката и всичко необходимо, е също задължително. Доброволците са около 30, които в родни условя може да се окаже, че не работят само за идеята, а трябва да им се плати. Облекчение е, че наградният фонд, който е изцяло паричен, е грижа на UIPM. Премии се раздават отпърво до шесто място.

По договор с международната федерация кръговете от Световната купа се излъчват по Eurosport с репортажи или преки включвания, но за старта в София все още няма информация.

Дотук за хората. Един от най-стресовите моменти по организацията на Световна купа идва от конете. Падат се по жребий и не се знае дали ще животното ще е своенравно, дали ще направи отказ или ще се контузи.

Животните трябва да са минимум 45 (в това число резервните) и трупат разходи през цялото време не само в деня на финала, тъй като трябва да направят и така наречени jumping test.

Проверката трябва да установи годността на конете за състезанието.

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: бфмп, Андрей кузманов, световна купа, организация, хрсто чочев, Явор пешлеевски, тодор михалев


Delfina

Спринт
Други новини