БГ EN

Да обелим яйцата

06-04-2018 10:41 | goodfood.bg

 

Великден е все по-близо, а яйцата вече се красят. Споделяме няколко съвета как лесно да обелите яйцата, взехме ги от новия брой на списание BBC Good Food България.

   

За да обелите едно яйце перфектно, трябва да разкъсате изненадващо здравата обвивка, която се образува от тънката мембрана между черупката и сварения белтък. Колкото яйцето е по-прясно, толкова по-трудно се бели, но има няколко трика, за да белите яйца като професионалист.

 

• Счупете тази част от черупката, която е от тъпия край на яйцето. Оставете го в студена вода, за да разхлабите черупката.

• Прибавянето на оцет във водата при варене на яйца размеква черупката и мембраната, това прави беленето по-лесно.

• Продупчете тъпия край на яйцето с игла, за да може малко количество въздух да влезе между мембраната и черупката и да направи по-лесно беленето след сваряване.

 

А с какви яйца, освен кокошиите, може да изненадате гостите на великденската трапеза?

 

Пъдпъдъчи яйца - Тези малки яйчица с напръскана черупка не се различават на вкус от кокошите, но малките им размери ги правят подходящи за ордьоври. Могат да се пошират и пържат, но работата е пипкава и е най-добре просто да ги сварите, обелите и да ги хапнете с пикантна сол. За по-рохки варете 2 мин, за твърди – 3 мин.

 

Яйца от бантамска кокошка - Бантамките са дребни кокошчици и снасят яйца около една трета по-малки от обичайните. Яйцата са с по-голямо съотношение на жълтък към белтък, като жълтъкът е с тъмнооранжев цвят, което ги прави предпочитани за готвене.

Яйцата от бантамска кокошка, изпържени на очи, изглеждат чудесно на снимка в Instagram. За рохки варете 4 мин, 7 мин за твърди.

 

Патешки яйца - Черупките им са с цвят на слонова кост, дори леко синеещи. По-големи са от кокошите с около 50% и придават по-богат вкус на блатовете за сладкиши. Имат голям жълтък и са вкусни просто сварени и поднесени с аспержи за потапяне. За рохки варете 5 мин, 10 мин за твърди.

 

Гъши яйца - Двойно по-големи от кокошите и с богат маслен вкус, едно гъше яйце е идеално за приготвянето на омлет или бъркани яйца за един човек. За рохки варете 10 мин, 15 мин за твърди.

 

Още много великденски предложения за празничната трапеза ще намерите в новия брой на BBC Good Food България, който вече е на пазара. 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: яйца, великден, любопитно


Delfina

Спринт
Други новини