БГ EN

Голямата съперничка на Нейкова на световното в Пловдив

Екатерина Карстен (вдясно) наблюдава Румяна Нейкова след олимпиййския й триумф в Пекин. Снимка Бончук Андонов
Екатерина Карстен (вдясно) наблюдава Румяна Нейкова след олимпиййския й триумф в Пекин. Снимка Бончук Андонов
12-04-2018 09:52 | Васо Чинаски

 

Живата легенда на световното гребане и една от най-големите съпернички Румяна Нейкова – Екатерина Карстен (Блрс) е подала заявка за участие на шампионата на планетата в Пловдив, който ще се състои от 8 до 16 септември.


Неуморната ветеранка от Беларус ще се състезава на коронната си дисциплина скиф.

По време на шампионата ще бъде на 46 години.

Карстен е добре известна на българската публика заради епичното си съперничество с Нейкова. На олимпийските игри в Сидни през 2000 г. тя печели титлата след съмнителен фотофиниш, след чието разчитане е определена за шампион за сметка на българката.

В Атина през 2004 г. Карстен стана втора, а Руми – трета. Големият реванш за Нейкова е през 2008 г., когато печели златен олимпийски медал в Пекин, а Екатерина остава с бронза.

В уникалната си състезателна кариера Карстен има две олимпийски титли, сребърен и два бронзови медала в женския скиф. Петкратна световна и двукратна европейска шампионка.

През миналата година, на 45 г. спечели сребро на скиф от европейското първенство в Чехия.


В интервю за официалния сайт на Международната федерация по гребане (ФИСА) от края на 2017 г. тя заявява, че целта й е да гребе на олимпийските игри в Токио през 2020 г.

До момента Екатерина има 7 участия на най-престижния спортен форум.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: гребане, пловдив, румяна нейкова


Delfina

Спринт
Други новини