БГ EN

Как плувецът да е уверен и спокоен на състезание

15-04-2018 09:43 | Деян Гечев


На състезание плувците изпадат в състояние нервност, притеснение и раздразнителност. Случва се дори да дадат по-слаби резултатите от тези на тренировка. „Защо се случи това? Защо съм толкова притеснен по време на състезанието? Цял сезон се подготвям за него и накрая не ми се получи.“ Това са само част от въпросите, тормозещи разколебания плувец.

Как обаче да се пребори с това неприятно усещане, което му пречи да разгърне пълния си потенциал? Преди да навлезем в същината на проблема, трябва да си изясним откъде идва той и защо изобщо се случва.

Нервността и притеснението се появяват от някакъв източник.  Няма как да не съществува такъв. Да вземем следния пример: често по време на тренировки трябва да се правят контролни плувания – например 100 м кроул. Тогава тази нервност, това притеснение не се проявяват в същата степен, както на състезанието. Дори може да ги няма.Идва ред на състезанието и тогава изведнъж стресът и напрежението се появяват с пълна сила. Правим същото, както по време на тренировка и все пак започваме да се притесняваме. Защо? Каква е разлика между 100 метра кроул на тренировка и на състезание?

Когато сме на състезание силно се интересуваме от резултата, който ще покажем. Все пак, вложили сме страшно много усилия отделили сме значителна част от време си. И тъй като не можем да сме 100% сигурни, че ще сме удовлетворени от резултата, който ще постигнем, започваме да се страхуваме. Вероятността, че няма да постигнем целта си ни кара да се съмняваме и притесняваме. А това от своя страна поражда стреса, нервността и раздразнението, които изпитваме.

Ако знаехте предварително, че резултатът, който ще дадете е перфектен, че ще си подобрите личното постижение с много или че ще спечелите златния медал, щеше ли да го има това притеснение? Отговорът е отрицателен.

За съжаление няма как да сме 100% сигурни в бъдещето и невинаги можем да сме също толкова сигурни в събитията, които ни предстоят. Има си обаче някои трикове, с помощта на които можем да преборим чувствата на несигурност и страх, които ни тормозят. Нека разгледаме някои от тях:


1)  
Не мислете толкова много за резултата.


Трудно е въобще да не мислим за постижението, което искаме да постигнем, защото то е целта, която гоним. Колкото по-малко мислим за него обаче, толкова по-добър ще е резултатът.

Колкото вниманието, което му отделяме е по-голямо, толкова и нервността, която изпитваме ще е по-голяма. Помнете тя идва, защото се страхуваме от това дали ще постигнем целта си.

Опитвайки се да се заблудим, че не се вълнуваме от това да я постигнем страхът, напрежението и стресът ще изчезнат. Ще се освободим психически и ще дадем по-добър резултат.

Стремейки се към това, в главата на плувеца ще изникне друга мисъл, която ще го тревожи. „Ако не ме вълнуват резултатите, тогава за какво да се състезавам? Каква ще бъде моята мотивация? “

Тогава идва ред на трик №2, който да ни се притече на помощ.


2)  
Ниски очаквания + високи стандарти


Звучи малко противоречиво, но какъв по-точно е смисълът на този помощен трик? Една хубава мисъл на американеца Антъни Ървин, който на олимпийските игри в Рио през 2016 г. стана най-възрастният плувец, спечелил златен медал (на 35 години, а дисциплината бе 50 м св. стил 21,40 сек.) е подходяща за темата:

„Да имаш очаквания за резултата е безсмислено. Това може само да попречи.“
Стремете се да нямате очаквания за резултата, но въпреки това си поставяйте високи очаквания от вас самите, бъдете максималисти. „Ще тренирам още по-усилено, ще се отдам на 100% на тренировките, ще работя във всяка една насока, за да успея.“

Не бъдете мотивирани от времето, което гоните. Бъдете мотивирани от самите себе си. Радвайте се на високите изисквания, които си поставяте. Комбинирайки тези две неща си гарантирате, че ще избегнете раздразнението и нервността по време на състезание.


3) 
„Опростете“ състезанието.


Независимо дали е регионално състезание, републиканско, световно или дори олимпийски игри, гледайте на него като на поредната рутинна битка. „Състезание като състезание…Какво му е по-различното от предходното?“

Пак ще плувате същите дисциплини. Пак ще положите същите максимални усилия. Пак ще направите всичко възможно и ще се раздадете напълно. Не позволявайте ранга на състезанието да ви попречи и притесни да разгърнете потенциала си.

 

4)   Игнорирайте конкуренцията.


Не мислете за другите състезатели и за начина, по който те ще се представят. Съсредоточете се върху вашето плуване. Не върху тяхното. Те плуват в тяхното състезание. Вие във вашето си.

По никакъв начин няма да повлияят върху вас. Отново мисъл на Антъни Ървин: „Преди много се дразнех от това, което вършеха другите състезатели. След това разбрах, че по никакъв начин не трябва да позволявам да ми повлияят.“


За финал ето няколко съвета за това какво да направим на следващото състезание, за да се преборим с притеснението:


Стъпка №1:
Успокойте дишането. Вдишайте бавно за 5 секунди през носа и издишайте за същото време през устата. Фокусирайте се върху начина, по който го правите.


Стъпка №2:
Опитайте се да се надъхате и мотивирате по някакъв начин. Дали ще говорите на себе си, дали ще слушате музика или ще направите нещо друго, стремете се да сте мотивирани на 100%.


Стъпка №3:
Радвайте се и се усмихвайте. Обичате плуването, обичате да се състезавате. Тук сте, защото ви харесва. Та вие правите това, което ви се харесва.


Стъпка №4:
Достатъчно добре сте подготвени. Съсредоточете се изцяло и единствено върху вашето плуване. Не позволявайте някой друг да ви попречи и разконцентрира.

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: психология, увереност, деян гечев


Delfina

Спринт
Други новини