БГ EN

Епитропов с норматив за европейско

Любомир Eпитропов (Вихрен Сандански) блестеше най-силно на турнира. Снимка: Евгени Цеков
Любомир Eпитропов (Вихрен Сандански) блестеше най-силно на турнира. Снимка: Евгени Цеков
13-05-2018 21:30 | Иван Цанов

 

Завършилият в Сандански трети международен турнир „Спартак“ по плуване ще се запомни с много неща, но едно от най-важните е, че той се превърна в най-многолюдния плувен турнир организиран някога на българска земя.

 

Състезанието се превърна в истински празник на синия спорт в града под легендарния Пирин. То бе организирано от ПК Вихрен (Сандански) с подкрепата на местната община и със съдействието на БФПС.

 

В надпреварата взеха участие плувци от България, БЮР Македония, Гърция и Косово.

 

Възрастовите групи бяха пет.       

 

Според основният двигател на проявата Николай Вакареев, който е главен треньор на „Вихрен“ и българска плувна легенда, участниците в надпреварата са били 726 човека.  Такова масирано участие никога досега не се е случвало в родната плувна история и е постигнат рекорд.  

 

Не е далеч деня, когато котата 1000 човека няма да изглежда непреодолима. Това време се приближава и твърде вероятно е именно на турнира „Спартак“ да видим прескачане на бариерата от хиляда души участници.

 

Украшението на турнира бе постижението на Любомир Епитропов (Вихрен Сандански) на 200 м бруст при мъжете. Талантът постигна 2:13.76 минути, с което реализира две неща.

 

Първо, това е покрит норматив за европейското първенство в Единбург това лято.

 

Второ, постижението събира 849 точки по таблицата на ФИНА, което за познавачите казва много, а от обикновените любители се тълкува като силен резултат.

 

Според плувни статистици резултат над 850 точки говори за голяма класа, а Епитропов е на точка от него.  

 

Любомир Епитропов бе поет от треньора Вакареев през септември на миналата година и оттогава непрекъснато подобрява както техниката, така и резултатите си. Амбициран е да стигне далеч.

 

Има много голям потенциал и вероятно ще го реализира за в бъдеще.      

 

 

Николай Вакареев (с бялата риза), награждава победители. Снимка: Sporten Internat Sandanski

 

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: Турнир Спартак, Любомир Епитропов, Вихрен Сандански, Николай Вакареев


Delfina

Спринт
Други новини