БГ EN

Тежка квалификация за ватерполистите

снимки: Делян Господинов и Светозар Добричков
снимки: Делян Господинов и Светозар Добричков
14-05-2018 00:03 | Николай Кръстев

 

Националният отбор по водна топка за юноши старша възраст U19 (родени 1999 г. и по-малки) записа три загуби на европейската квалификация в Бургас.

Със състезанието официално бе открит новият супермодерен 50-метров покрит басейн „Парк Арена Бургас“.

На церемонията бургаският кмет Димитър Николов бе награден с почетен плакет за заслуги в развитието на плувните спортове от Европейската федерация по плувни спортове (ЛЕН). Наградата бе връчена от Андрей Константинов, най-дългогодишният член на Техническия комитет по водна топка към централата.Специално за откриването дойдоха председателят на Българската федерация по плувни спортове Георги Аврамчев, както и новият генерален секретар на централата Димитър Бобев.


Демонстрациите по плуване, синхронно плуване и водно спасяване впечатлиха публиката по време на официалното откриване на комплекса.


Първото състезание на новия басейн бе европейската квалификация по водна топка, в която не бе трудно да се предвиди, че българският национален отбор трудно ще се противопостави на съперниците си от Холандия, Германия и Грузия.

Съставът на тима ни с треньори Орлин Тодоров и Николай Николов включваше само двама играчи, родени 1999 г., четирима 2000 г. и седем 2001.


„По ред причини се наложи да участваме в квалификацията с много млад отбор, което очаквано намали и конкурентноспособността на състава – каза Тома Томов, главен треньор на БФВТ. - На този етап това са възможностите на отбора ни. Въпреки загубите младите ни играчи усетиха какво е да се играе срещу много силни съперници, които ги превъзхождаха сериозно във физическо отношение.“


В първия двубой националите паднаха с 4:18 от Холандия, после отстъпиха с 2:26 на Германия, а накрая завършиха с 4:15 срещу Грузия. За европейското през септември в Минск се класираха отборите на Холандия и Грузия.


Втория подготвителен лагер на българския отбор на Кранево (6-10 май 2018 г) бе подсигурен от фондация „Играй с Развитие“.


Отборът на Грузия се подготвя в този състав от пет години, съобщиха от федерацията по водна топка на страната. А само за последната състезателна година е изиграл 55 мача.

Пристигналия състав на Холандия спечелил виза за Минск пък е един от най-успешните набори във водната топка в страната на лалетата. Германците, които заедно с българите не успяха да се класират за финалите в Беларус, след първото пресяване на кандидатите за националния отбор във възрастта U19, са се спрели на 150 ватерполисти, сред които са избрали участниците в отбора, играл в Бургас.


Подготвителният лагер на българския отбор на Кранево (6-10 май) бе подсигурен от фондация „Играй с Развитие“. Съставът ни бе екипиран изцяло от родната компания Delfina– официален спонсор на БФВТ и намерила място в световния Топ 3 на производителите на екипи и пособия за водна топка.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: евроквалификация, бургас


Delfina

Спринт
Други новини