БГ EN

Бургас получи басейн бижу

На новия басейн в Бургас може да се правят и подводни кадри. Снимки: Светозар Добричков и Делян Господинов
На новия басейн в Бургас може да се правят и подводни кадри. Снимки: Светозар Добричков и Делян Господинов
15-05-2018 09:36 | Николай Кръстев

 

Световният лидер в производството и монтажа на басейни стъпи в България. Новото спортно бижу в Бургас е изградено по най-модерната технология в бранша Myrtha Pools, дело на италианската компания А&T Europe. Басейните на марката ги има в 70 страни на света, а годишно фирмата изгражда средно по 1500. Освен чисто спортни – за тренировки и състезания, басейните са за обществено ползване, във водни паркове, за СПА и уелнес и частни.


„Целта е Бургас да стане център на плувните спортове, а това без добра спортна база няма как да се получи”, заяви в едно свое политическо интервю кметът на града Димитър Николов. Затова в момента плувните спортове в Бургас се радват на обновения открит 50-метров басейн „Флора” в Морската градина, на 25-метровите покрити басейни в Математическата гимназия и в квартал „Меден Рудник”, а вече и на най-модерното плувно съоръжение у нас.


Новият басейн е изграден по най-високите технологии на Myrtha Pools и отговаря на всички изисквания за провеждане на състезания от най-висок ранг. Компанията А&T Europe е официален партньор на ЛЕН и ФИНА и изгради басейните вече на 4 летни олимпийски игри, както и на много световни първенства по плувните спортове и водна топка.


В основата на технологията е сглобяването на коритото на басейна от специални метални елементи, които позволяват съоръжението да не бъде вкопано в земята, както огромната част от досегашните басейни, а да бъде поставено върху здрава основа. Гаранцията е половинвековна, а съществува вариант басейните да се разглобяват и да бъдат преместени.

 

Бургаският кмет Димитър Николов бе награден с почетен плакет за заслуги в развитието на плувните спортове от Европейската федерация по плувни спортове (ЛЕН). Наградата бе връчена от Андрей Константинов, най-дългогодишният член на Техническия комитет по водна топка към централата

 

Така Сърбия постави басейн Myrtha Pools в Београдска арена за европейското първенство по водна топка. Финалът с 19-те си хиляди зрители постави световен рекорд по посещаемост на мач по ватерполо. След шампионата състезателният басейн, както и тренировъчният, монтиран до него в залата, бяха преместени във Върначка баня, където вече е националната база по водна топка на Сърбия.

Басейнът в Бургас е дълъг 52 метра, защото в него има подвижна двуметрова стена, която може да го дели на два по-малки с различни размери. Трибуните са за 1200 души.


Спортното бижу в крайморския град беше открито официално на 11 май 2018 г., а първото състезание беше европейската квалификация по водна топка за юноши старша възраст с участието на отборите на България, Грузия, Германия и Холандия.

 

Българският ватерполен отбор в новия басейн-бижу

 

Myrtha Pools в цифри

 

1961          Годината на основаване на компанията

250   служители

200   дистрибутори в Италия и по света

1       клон на MyrthaPools в САЩ в Сарасота

1500           нови басейна всяка година, от тях 300 комерсиални

70 000 000          евро годишен оборот

70     страни по света с басейни MyrthaPools

 

 

Историята на марката

 

1961 г.       А&T Europe е основана в КастилионеДелеСтивиере, Италия

1977 г.       А&T Europe получава патент в Германия за технологията си Myrtha

1979 г.       Монтирана е първата пързалка във воден парк в Италия, което открива нова възможност за развитие на басейните за отдих и свободно време

1987 г.       Монтиране на първия състезателен басейн на Myrtha – на европейското първенство по плувни спортове в Страсбург

1996 г.       Технологията на Myrtha е избрана за изработка на басейна по водна топка за олимпийските игри в Атланта

1997 г.       A&T Europe започва обновяване на стари състезателни басейни с технологията RenovAction®

2000 г.       Благодарение на международния си успех и технологиите си компанията открива свой клон в Сарасота, САЩ

2009 г.       След участие в поредица големи първенства A&T Europe става официален партньор на ФИНА

2012 г.       При своето трето олимпийско участие компанията монтира 7 басейна за летните игри в Лондон

2016 г.       Пореден олимпийски избор за MyrthaPools – в Рио са монтирани 12 басейна за игрите

 

 

Технологията

Водещата технология на A&T Europe се основава върху уникална за света модулна система от неръждаема стомана, стоманени панели, ламинирани със специална твърда PVC мембрана на вътрешната повърхност. Тази система предлага гъвкаво планиране на всеки басейн и широка гама от дизайнерски алтернативи. Освен това технологията значително облекчава инсталирането на басейна, като е съчетана с точен монтаж, голяма надеждност и дълготрайна ефективност, както и много голяма устойчивост на неблагоприятни атмосферни влияния.


RenovAction® е патентована и изключителна модулна технология за обновяване на съществуващи остарели басейн, разработена от A&T Europe.

RenovAction® не изисква строителни дейности по разрушаване на басейните, чийто дизайн и качество могат да бъдат осъвременени.

 

----------

BGswim.com се появи в Интернет на 8 юни 2002 г. Бяхме първата и най-популярната плувна медия в България. Продължаваме да сме. Присъедини се към Фейсбук групата на BGswim.comза да научаваш новините около „сините“ и водните спортове.

 


 


Тагове: басейн, бургас, myrtha


Delfina

Спринт
Други новини